Експерт розповів, скільки ще Москва використовуватиме газ як зброю

Експерт розповів, скільки ще Москва використовуватиме газ як зброю

Укрінформ
Кремлівське керівництво продовжуватиме використовувати поставки газу в Європу як засіб економічного й політичного тиску доти, поки країни не реалізують диверсифікацію джерел та вдосконалення системи газорозподілу.

Про це розповів у коментарі Укрінформу засновник та директор Центру енергетики, природних ресурсів та геополітики Аріель Коен.

"Ця ситуація (щодо впливу РФ на Європу – ред.) продовжуватиметься, поки зберігатиметься монополія поставок російського газу", - зазначив експерт.

Він констатував, що Москва вже давно використовує газ як "войовничий" інструмент зовнішньої політики, або якщо говорити по-іншому, як "газозброю". Якщо ви хочете більш дешевий газ, як, наприклад у Вірменії або Білорусі – ви маєте підтримувати зовнішню політику Москви, пояснив Коен.

За його словами, Європа може позбутися цієї залежності, якщо реалізує два чинники.

"По-перше, потрібно географічно збільшити кількість джерел поставок. По-друге, необхідне удосконалення системи розподілу газу", - зазначив Коен.

Він зауважив, від цього страждають, більшою мірою, країни Південної та Південно-Східної Європи. У центрально-європейському регіоні ситуація дещо відмінна, оскільки країни мають доступ до LNG-терміналів, або інтерконекторів, такі як Чехія, Польща, Словаччина (остання здійснює реверс газу в Україну - ред.).

Що ж стосується ситуації в самій Україні, то, на переконання Коена, вона й так "втратила 25 років, упродовж яких могла позбутися залежності від російського газу". У цьому зв'язку він зауважив, що "Україна може й повинна отримувати альтернативний газ з Європи та Азербайджану".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-