Порошенко про

Порошенко про "газову голку" Кремля: На коліна нас вже не поставлять

Укрінформ
Україна за два роки вийшла на "фантастичний результат" в енергетичній незалежності, незважаючи на агресію Росії.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, який у п’ятницю ознайомився з роботою Рівненської АЕС, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ця зима була першою зимою, коли, незважаючи на те, що росіяни нам повністю перекрили газ, поставили ціну на газ на 30 відсотків нижче, ніж європейська спотова ціна, і Україна знайшла в собі сили сказати "ні, дякуємо". Така поведінка по відношенню до нас – і через агресію, і через економічну блокаду, і через ембарго, яке вони запровадили, – вимагає специфічного ставлення. Але на коліна вони нас не поставлять вже, і ми це твердо знаємо", – наголосив Порошенко, додавши, що Україна може пишатися енергетичною незалежністю.

Президент також відзначив рішучі кроки із збільшення частки атомної енергетики в енергетичному балансі країни: "Тільки рік тому доля атомної енергетики становила 48% і невпинно падала. Менше ніж за рік ми наростили її з 49% до 56%".

Він особливо акцентував на тому, що запуск лінії електропередач Рівненська АЕС – підстанція Київська дозволив не тільки здешевити електроенергію та зробити українську енергетику більш конкурентоздатною, але дозволив забезпечити енергетичну безпеку Києва та Київської області, зменшити споживання дорогоцінного енергетичного вугілля.

"На сьогоднішній день Київ отримує дешеву електроенергію Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій і не палить дороге енергетичне антрацитове вугілля. Це – дякуючи вам", – звернувся до персоналу станції Порошенко.

Президент також зазначив значення атомної енергетики для забезпечення безперешкодної роботи енергетичної системи. Він підкреслив, що цієї зими не було віялових відключень електроенергії, не дивлячись на побоювання і прогнози багатьох політиків.

Глава держави висловив впевненість, що за 5 років українську енергетику чекає "абсолютно інше майбутнє".

"Ми завершимо гідроакумулюючу Новодністровську станцію, це також дозволить збільшити рівень завантаження атомної енергетики, розпочнемо використання найновіших технологій накопичення енергії, і тоді в нас не буде проблеми покриття пікових навантажень. Вночі АЕС будуть працювати на накопичувачі, а вдень – на споживачів", – сказав він.

Рівненська атомна електростанція працює з 1980 року. Чотири енергоблоки РАЕС мають загальну потужність 2835 МВт та виробляють 12,8% загального виробництва електроенергії країни та 22,7% електроенергії, виробленої атомними станціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-