Система ProZorro повинна повернути в бюджет десятки мільярдів - Яценюк

Система ProZorro повинна повернути в бюджет десятки мільярдів - Яценюк

Укрінформ
Завдяки електронній системі закупівель ProZorro цьогоріч буде зекономлено мінімум 5 млрд грн бюджетних коштів.

Про це заявив глава уряду Арсеній Яценюк під час традиційної телепрограми "10 хвилин з Прем'єр-міністром".

"Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозолить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів становитиме 5 млрд гривень, а в наступному - економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в кілька разів більшим", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що сфера державних закупівель довгі роки була найбільшою "годувальницею" корупціонерів.

"За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% від усього об’єму державних закупівель. А це – приблизно 50 млрд гривень щороку. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні Сили України", - зауважив Прем’єр.

Він підкреслив, що створена урядом електронна система державних закупівель ProZorro дозволить повернути в бюджет десятки мільярдів гривень. Електронний формат також спрощує доступ бізнесу до торгів, додав Яценюк.

За його словами, у пілотному режимі ProZorro почала працювати ще в лютому 2015 року, і завдяки системі вже вдалося зекономити понад 500 мільйонів гривень: "І це при тому, що сьогодні через цю систему проводиться тільки 2% державних тендерів".

Зокрема, Міністерство інфраструктури та підприємства, які знаходяться у його підпорядкуванні, провели тендери у системі ProZorro на понад 1,3 мільярда гривень. Сума економії перевищила 75 мільйонів. "Міністерство оборони повністю перейшло на електронні закупівлі. Результат - майже 1000 тендерів і 200 млн гривень економії", - зазначив Яценюк.

Вже з 1 квітня на ProZorro в обов’язковому порядку перейдуть усі великі замовники: міністерства, відомства, найбільші державні підприємства. З серпня - почнуть переходити всі інші, наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-