У Мінфіні кажуть, що просто не мають права сплатити

У Мінфіні кажуть, що просто не мають права сплатити "борг Януковича"

Укрінформ
Уряд України бере до уваги позицію Виконавчої ради МВФ щодо "боргу Януковича", проте не зможе погасити його на початкових умовах.

Про це йдеться у заяві Міністерства фінансів України.

"Незалежно від їх статусу, єврооблігації, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, належать до боргових зобов'язань України, які вона не може сплатити відповідно до їхніх первинних умов, не порушуючи при цьому фінансові цілі, визначені Механізмом розширеного фінансування МВФ, та свої договірні зобов'язання відповідно до “положення щодо надання найбільших переваг кредитору”, що міститься в умовах нових державних цінних паперів, випущених у листопаді 2015 року в рамках нещодавно завершеної боргової операції з реструктуризації державного та гарантованого державою боргу", - йдеться у заяві.

У Мінфіні підкреслили, що Росія вирішила не брати участь у реструктуризації боргу, на яку погодилися тримачі усіх інших випусків облігацій України.

"Відповідно до умов нових облігацій України, випущених 12 листопада 2015 року в рамках реструктуризації боргу, Україна, згідно з первинними договірними умовами, не має права здійснювати виплати кредиторам, які відмовилися брати участь у реструктуризації. Окрім цього, Україна не має права пропонувати цим кредиторам умови, чиста вартість яких є вищою, ніж чиста вартість в момент випуску, яку б ці кредитори отримали у разі своєї участі у реструктуризації боргу", - зазначається в заяві.

Наголошується, що Україна згодна на добросовісне проведення переговорів з РФ для досягнення взаємної згоди стосовно реструктуризації боргу за облігаціями, термін погашення яких настає у грудні 2015 року. 

"Досягнення такої згоди дасть змогу Україні і надалі відповідати фінансовим цілям, погодженим з МВФ у рамках Механізму розширеного фінансування, з одночасним виконанням своїх договірних зобов'язань перед іншими держателями облігацій України. Крім того, Україна залишає за собою всі права відповідно до українського, англійського та міжнародного права, а також відповідно до будь-якого іншого застосовного права, що стосуються облігацій, термін погашення яких настає у грудні 2015 року", - йдеться у заяві.

Мінфін також сподівається, що МВФ продовжить надання фінансової допомоги Україні.

Нагадаємо, керівництво МВФ 16 грудня ухвалило рішення, що борг у 3 млрд дол., які уряд Януковича отримав у грудні 2013 року від Росії, має статус офіційного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-