Кредитори України навряд чи пристануть на пропозицію Путіна – ЗМІ

Кредитори України навряд чи пристануть на пропозицію Путіна – ЗМІ

Укрінформ
Приватні кредитори України, які нещодавно погодилися на умови реструктуризації боргу країни в рамках програми МВФ, навряд чи дозволять Києву погодитися на пропозицію Путіна щодо порядку погашення євробондів на $3 млрд.

Про це йдеться в статті Reuters із посиланням на власні джерела агентства.

"За цих умов (запропонованих Росією) реструктуризація неможлива, але можливі подальші кроки до компромісу", - зазначається в публікації.

Як кажуть джерела, найбільшою проблемою, на думку кредиторів, є те, що пропозиція Москви ставить Росію у кращі умови, ніж інших приватних позичальників.

Такий підхід, вважають кредитори, йде на користь Росії, яка наполягає на "особливому ставленні до себе", але не відповідає позиції офіційного Києва щодо однакового ставлення до всіх кредиторів.

Нагадаємо, угода Києва з приватними кредиторами про реструктуризацію передбачала зниження суми боргу на 20%. Це дозволить Україні уникнути оплати боргу у розмірі $8,5 млрд, термін погашення якого за попередніми облігаціями настає протягом наступних чотирьох років. При цьому в умовах угоди був прописаний пункт, згідно з яким жоден інший утримувач євробондів не може мати більш вигідних умов реструктуризації.

Натомість Росія, раніше відмовляючись йти на будь-які поступки, на саміті G20 в понеділок запропонувала реструктуризувати платіж по боргу України на 2016-2018 роки - по $1 млрд за рік і не погодилася на скорочення боргу на 20%.

Джерела Reuters зазначають, що така пропозиція Путіна була "погано продуманою", зробленою в найкоротші терміни без особливої технічної підготовки і, можливо, була вмотивована політичними міркуваннями.

"Перш за все, Путін хоче пом'якшення відносин... в тому числі для формування єдиного фронту проти "Ісламської держави", - зазначає джерело.

"Якщо Україна хоче розрахуватися з Росією на вигідніших умовах (ніж ті, які отримали раніше інші кредитори), то їй слід буде отримати схвалення у кредиторів", - резюмує Reuters.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Міністерство фінансів України ще не отримувало офіційної пропозиції від мінфіну Росії щодо реструктуризації "боргу Януковича".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-