Рева пояснив, чому в школах та лікарнях у переселенців вимагають довідку

Рева пояснив, чому в школах та лікарнях у переселенців вимагають довідку

Укрінформ
Довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО) потрібна лише для отримання соціальних виплат, які людина отримувала на окупованих територіях. Водночас, школи, дитсадки та лікарні можуть вимагати довідку ВПО з метою внесення цієї людини у реєстр територіальної громади, оскільки залежно від кількості населення нараховується відповідна субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на освіту та медицину.

Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева під час прес-конференції у Краматорську, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зараз говоримо про проблему соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Вони їх отримували там, де вони раніше жили. Вони змушені були залишити свої домівки і  приїхати сюди. І ми маємо їм виплачувати ті соціальні виплати, які їм повинні були платити там, Якщо ви говорите про дорослу людину, яка, умовно кажучи, приїхала з Донецька в Київ, і вона не отримувала ніяких соцвиплат у Донецьку, а просто приїхала в Київ, проживає там і не потребує ніяких виплат, то вона може не брати статус внутрішньо переміщеної особи, жити як усі інші люди і користуватися усіма правами", - заявив він, відповідаючи на питання, чи обов’язково переселенцям отримувати відповідну довідку.

Як наголосив міністр, статус ВПО – "це не клеймо і не тавро". "Це спосіб по спрощеній процедурі отримати соціальні виплати, які людині перестали виплачувати на непідконтрольній території. Цей статус дає можливість це зробити без пенсійної справи, без справи по виплаті державної соціальної допомоги, плюс отримати ті виплати, які вона в інший спосіб би не отримала, наприклад, допомогу як внутрішньо переміщеній особі. Тобто, статус ВПО не є погіршенням її становища, а є додатковим соціальним захистом для тієї людини", - додав А.Рева.

Міністр також відповів на питання, чи зможе переселенець, який не оформляв довідку ВПО, отримати, наприклад, виплати при народженні дитини, чи оформити пенсію при досягненні пенсійного віку: "Довідка переселенця потрібна лише в тому випадку, якщо потрібно продовжити виплати. Якщо виплати будуть призначатися тут, то довідка переселенця непотрібна".

Поруч з цим, міністр пояснив, чому в школах, дитсадках та лікарнях можуть вимагати довідку ВПО. "Коли ми говоримо про субвенцію місцевим бюджетам, на освіту, на медицину, то ця субвенція виходить з кількості людей, яка є в реєстрі територіальних громад. Внутрішньо переміщена особа не прив’язана до місця проживання, ми її просто беремо на облік як людину яка потребує допомоги. Але ж крім соцвиплат у неї є проблеми медичного характеру, потрібно віддати дітей у школу тощо, тобто кількість навантаження на інфраструктуру зростає. У даному випадку, я так розумію, місцеві органи влади просять дати таку довідку для того, щоб показати реальну чисельність свого контингенту для отримання відповідних державних коштів", - заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-