Влада Донеччини нагадала про табу на червоний прапор та

Влада Донеччини нагадала про табу на червоний прапор та "георгіївські стрічки"

Укрінформ
Під час святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня не слід використовувати червоний прапор із серпом та молотом, п’ятипроменеву зірку та "георгіївську стрічку", щоб уникнути соціальної напруги серед населення.

Про це йдеться у повідомленні Артемівської (Бахмутськох) райдержадміністрації Донецької області. 

"З огляду на поточну військово-політичну ситуацію в регіоні не рекомендується використовувати в якості символів перемоги над нацизмом червоний прапор із серпом та молотом, п’ятипроменеву зірку та "георгіївську стрічку", що може призвести до виникнення соціальної напруги серед населення", - йдеться у повідомленні.

Ще у двох райдержадміністраціях – Красноармійській та Олександрівській  - наголосили на важливості неухильного дотримання норм Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та неприпустимості використання комуністичної символіки під виглядом "прапора Перемоги", а також використання так званих "георгіївських стрічок" в ході святкування Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Нагадується, що 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію №A/RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

Завдяки Указу Президента України "Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни" та Закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років" Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня.

Це дає можливість гідно вшанувати подвиг Українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловити повагу усім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни.

Задля реалізації цієї мети Законом встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня, а також зберігається державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги), що відзначається 9 травня.

При цьому, Україна долучається до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни із використанням червоних маків.

Довідково: В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили. Квітка згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке –  як мак процвітає...». У відомій пісні «Ой, ти, Морозенку, славний козаче», мак згадується поруч зі смертю козака: «…Обступили Морозенка турецькії війська. По тім боці запорожці покопали шанці; Ой, впіймали Морозенка у неділю вранці. Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко у неволю попався…». Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-