Святкування Перемоги по-радянськи грає на руку Москві - Жебрівський

Святкування Перемоги по-радянськи грає на руку Москві - Жебрівський

Укрінформ
Багаторічне відзначання Україною 9 травня Дня Перемоги за усталеним радянсько-російським зразком призвело до домінування історичних міфів, протистояння в суспільстві та посилення впливу РФ  на громадське та політичне життя в країні.

На цьому наголосив голова Донецької облдержадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський у своєму зверненні до Дня пам’яті та примирення. 

"Протягом попередніх 24 років наша держава відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянсько-російським зразком. Результатом цього стало домінування історичних міфів, протистояння в суспільстві та посилення впливу Російської Федерації на громадське та політичне життя в Україні", - йдеться у зверненні.

Звертаючись до жителів краю, Жебрівський нагадав, що торік Україна розпочала нову традицію – відзначати День пам’яті та примирення 8 травня спільно з європейською спільнотою. Цю дату започаткувала Генеральна Асамблея ООН у 2005 році на згадку про жертв Другої світової війни, про руйнівні, незворотні наслідки, які вона принесла з собою. Символом Дня пам’яті та примирення став червоний мак: квітка, мов крапля крові, віддає шану жертвам усіх військових та цивільних збройних конфліктів ХХ століття.

Голова Донецької ОДА вказав на страшну жертву, яку заплатила Україна у Другій світовій війні: українці зазнали людських втрат більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті, а кількість загиблих українців можна порівняти із населенням сучасної Австрії.

"Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги – це, в першу чергу, переосмислення і чесний діалог навколо складних сторінок минулого. Це відмова від святкування на користь вшанування. Пам’ятаємо, щоб перемагати..", - підкреслив П.Жебрівський.

Цього річ 8-го травня Донеччина разом з усією Європою відзначає День пам’яті та примирення – річницю припинення військових дій у Європі, а 9-го травня – День Європи - день Миру та Єдності.

Мешканці та гості тимчасового адмінцентру області - міста Краматорськ – зможуть  взяти участь у різних заходах з вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску  в перемогу у Другій світовій війні.

Зокрема, 8 травня о 23:01 біля вічного вогню в сквері Героїв  пройде акція "Перша хвилина миру", під час якої буде вшанувано пам’ять героїв, які загинули під час Другої світової війни.

9-го травня, яке також вважається Днем народження Європейського Союзу, пройдуть, у тому числі, ряд заходів європейської тематики. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-