У Швеції відбувається персональна виставка української художниці Валентини Бєро

У Швеції відбувається персональна виставка української художниці Валентини Бєро

Фото
Укрінформ
У містечку Бромолла у Швеції, в арт резиденції Ifo Center відбувається виставка «Мікс» української мисткині з Донецька Валентини Бєро.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба мисткині.

На вставці представлено скульптуру та живопис. У основі багатьох творів цієї виставки – давно реалізовані роботи Валентини або ескізи ідей, які чекали свого втілення, тому це – суміш старих ідей із новими.

«З 2008 року я змішую різні матеріали, і на моїй персональній виставці в Ifo Center можна побачити керамічні скульптури в поєднанні зі склом, а також кілька моїх перших скульптур з дерева та металу. З самого початку мого шляху в кераміці, з 2005 року, у мене виникла ідея робити отвори або заглиблення в керамічних скульптурах, створюючи таким чином центри, в яких часто розміщуються персонажі, що надають значення та розповідають історії. На моїй виставці у Швеції у квітні-травні 2023 цей метод також присутній! У моїх роботах часто зустрічається алегорія, і на цій виставці ви побачите багато котів – я працюю з їх зображенням, як символом спокою та миру», – розповідає Валентина Бєро.

Вона виросла у родині художників, тож залюбленість у мистецтво оточувала її з дитинства.

«У моїх батьків були незвичайні та різні авторські стилі, для мене завжди дуже важливою була індивідуальність, і моїм внутрішнім завданням було працювати кожен раз, як ніхто, і це часто дивувало навіть моїх батьків, які були викладачами в Донецькому художньому коледжі та присвятили своє життя мистецтву, зробивши великий внесок у художню освіту. Над своїм авторським стилем я працювала з дитинства, а з 2004 року професійно займаюся художньою керамікою та послідовно розвиваю те, що почала формувати у 2004-2006 роках, навчаючись у Донецькому художньому училищі. Національна академія мистецтв у Львові, яку я закінчила у 2012 році, дала мені час для поглиблення практики», – розповідає мисткиня.

На початку творчої кар’єри їй довелося двічі втікати від війни.

«З початком війни у 2014 році мені довелося виїхати з мого рідного міста Донецька. Відтоді у мене не було можливостей для нормального творчого розвитку – я не мала доступу до дому, до майстерні, але я вперто присвячувала весь свій час роботі з мистецтвом та професійному зростанню, представляючи Україну у світі. Наприклад, у 2019 році я стала першою українською художницею, яку відібрали у конкурсі та запросили у «Guest Artist Residence» до всесвітньо відомої артрезиденції при музеї кераміки в Shigaraki Ceramic Cultural Park в Японії. Якщо озирнутися назад, то дивовижно, скільки вдалось зробити за ці роки в такій життєвій ситуації.  Три роки я одна у Львові, місті на іншому кінці України, робила капітальний ремонт в орендованій майстерні, але в лютому 2022 року мені знову довелося покинути все і вдруге втікати від війни. Велика подяка всім за підтримку українців і велика подяка Artist at Risk, SWAN та Національній асоціації шведських мистецьких асоціацій, які підтримали мою артрезиденцію та виставку в «Ifo Center», – розповідає Бєро.

За її словами, у Швеції дуже гарна система підтримки місцевих художників, в них є чому повчитися. Тож мисткиня радо поділиться досвідом з тими, хто хоче поліпшити систему розвитку та підтримки культури в Україні.

Як передає Укрінформ, у Стокгольмі провели вечір української культури, у якому взяли участь 120 гостей – українців, які через війну отримали тимчасовий прихисток у Швеції.

Фото: пресслужба мисткині

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-