Відшкодування збитків, заподіяних воєнною агресією рф

Відшкодування збитків, заподіяних воєнною агресією рф

Укрінформ
12 квітня, 11:00 -  круглий стіл на тему: «Відшкодування збитків, заподіяних воєнною агресією рф: міжнародна співпраця адвокатської та експертної спільноти».

Організатори: Рада адвокатів Київської області (РАКО), БО «Міжнародний Благодійний Фонд «Українське відродження ХХІ сторіччя».

Учасники: Михайло Кочеров - д.ю.н., керуючий партнер «IDC Legal Services», адвокат; Олена Потопальська - керуюча партнерка, СЕО, Ризики, Консалтинг, аудитор компанії AC Crowe Ukraine; Юрій Цимбал - адвокат, член Комітету з питань взаємодії з військовою адміністрацією, правоохоронними органами та судовою системою для забезпечення захисту цивільного населення в умовах воєнного стану РАКО; Олександр Зозуля -  керуючий партнер, суб’єкт оціночної діяльності ТОВ «Адвайзорі та Ресьорч»; Катерина Проскура - д.е.н., професор, аудитор, судовий експерт, головний науковий співробітник лабораторії економічних досліджень КНДІСЕ Міністерства юстиції України.

Модератор: Євгенія Вакуленко - к.е.н., доцент кафедри корпоративних фінансів і контролінгу, заст. голови науково-практичної Ради РАКО, голова Комітету РАКО, голова Міжнародного Благодійного Фонду «Українське відродження ХХІ сторіччя», адвокат, аудитор.

Питання до обговорення:

  1. Позовне провадження про відшкодування шкоди, заподіяної агресором. Особливість колективного звернення та його юрисдикційність.
  2.  Можливі джерела відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф.
  3. Позовне провадження щодо майна, яке перебуває на окупованій території: проблематика із суб’єктністю визначення відповідача.
  4. Практика визначення збитків підприємств, завданих внаслідок збройної агресії рф. (матеріальні збитки та упущена вигода).
  5. Документування та фіксація втраченого майна внаслідок збройної агресії рф.

Коротко. Мета заходу - діалог між представниками адвокатури, експертно-оціночної спільноти та підприємцями, представниками громадськості та бізнесу щодо відшкодування збитків, завданих воєнною агресією рф. Учасники заходу поділяться власними напрацюваннями та досвідом закордонних партнерів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Неможливість користуватися майном є порушенням норм міжнародного законодавства - круглий стіл про відшкодування збитків, заподіяних агресією рф

У громадянина, який не може користуватися своїм майном, що залишилося на окупованій території, порушені права, і це порушення не зникне від того, що це майно залишиться цілим.

Про це під час круглого столу на тему: «Відшкодування збитків, заподіяних воєнною агресією рф: міжнародна співпраця адвокатської та експертної спільноти» заявила кандидат економічних наук, заступник голови науково-практичної Ради при Раді адвокатів Київської області, голова Міжнародного Благодійного Фонду «Українське відродження ХХІ сторіччя», адвокат Євгенія Вакуленко.

За її словами, у осіб, які, наприклад, виїхали з окупованої території, взагалі немає доступу до свого майна, яке там залишилося.

«Тобто, особа не може цим майном ні користуватися, ні розпоряджатися. І неможливість користуватися майном (з боку громадянина – ред.) тягне за собою порушення норм як нашого українського законодавства, так і міжнародного. І фактично це порушення не зникає від того, що майно буде цілим, - бо особа не може ним користуватися. Тобто, її права вже порушені», - сказала юристка.

За її словами, відповідачем за цим правом має бути держава росія, бо вона створила такі умови, що тисячі громадян втратили доступ до свого майна.

«Про те, що ця шкода завдається навмисно, свідчать і заяви держави росія, і, відповідно, дії її комбатантів, які перебувають на окупованих територіях», - зазначила Вакуленко.

Вона уточнила, що внаслідок повномасштабної війни з рф усі громадяни України так чи інакше зазнали якихось травм і втрат – хтось безпосередньо майнових, хтось – фізичних, а хтось – моральних.

«Немає у нас на сьогодні жодної особи, яка б не потерпіла (від повномасштабної війни – ред.). Питання лише в обсягах шкоди, яка завдана кожному конкретному громадянину України», - заявила адвокат.

Своєю чергою адвокат Андрій Волков висловив думку, що винними у збройній агресії й у спричиненні шкоди є всі суб’єкти, які були визнані причетними до агресії рф проти України.

«І відповідно, треба, мабуть, відшукати або запровадити в українське законодавство такий механізм, щоб стягнення за шкоду, завдану юридичній чи фізичній особі України унаслідок збройної агресії рф, зверталося не лише на активи, які титульно належать росії, а й на інших суб’єктів, які так чи інакше своїми діями сприяли цій агресії », - сказав він.

На переконання Волкова, конкретний акт має визначати зв’язок осіб із агресивними діями рф, або сприянням їм, або безпосереднім виконанням.

Як повідомлялося, радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко поінформував, що у Маріуполі росіяни пошкодили 90% шкіл.

російські юристи зроблять все, щоб стягнення відшкодування з рф не відбулося – адвокат

Коли на міжнародному рівні розпочнеться процедура стягнення відшкодування з росії на користь України, то юристи, які будуть найняті з боку російської федерації чи з боку кампаній, у яких рф є бенефіціаром, зроблять все, щоб це стягнення не відбулося.

Про це під час круглого столу на тему: «Відшкодування збитків, заподіяних воєнною агресією рф: міжнародна співпраця адвокатської та експертної спільноти» заявив доктор юридичних наук, керуючий партнер компанії «IDC Legal Services», адвокат Михайло Кочеров.

«Наразі сама процедура на міжнародному рівні щодо стягнення шкоди ще не розпочалася. І ми собі (думаємо – ред.), що коли ці процеси підуть за кордоном, то юристи, які будуть найняті з боку рф чи кампаній, у яких росія є бенефіціаром, чи взагалі бізнесів, які підтримували воєнну агресію, будуть робити все, щоб це стягнення не відбулося», – уточнив він.

Зі свого боку керуюча партнерка і СЕО, аудитор у компанії AC Crowe Ukraine Олена Потопальська зазначила, що питання відшкодування збитків, завданих росією, постало не 24 лютого 2022 року – про це юристи почали говорили у 2014 році, коли вже була анексія Криму і коли почалися бойові дії на Луганщині та Донеччині.

За її словами, законодавство в Україні на сьогоднішній день не є досконалим щодо механізмів виплат компенсацій.

«Але і Україна, і європейська спільнота роблять максимальні кроки, щоб у майбутньому російські активи були не тільки заморожені за кордоном – щоб вони були також і заарештовані, могли бути реалізовані і передані Україні», – запевнила аудитор.

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо депортації дітей до росії, кандидат економічних наук, заступник голови науково-практичної ради при Раді адвокатів Київської області, голова міжнародного благодійного фонду «Українське відродження ХХІ сторіччя» адвокат Євгенія Вакуленко поінформувала, що шкода була заподіяна і батькам, які були позбавлені можливості спілкуватися з власними дітьми, і, власне, самим дітям.

Як повідомляв Укрінформ, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна спільно з партнерами працює над створенням механізму конфіскації російських активів, які можна буде направити на відновлення України, і він складатиметься з чотирьох елементів, серед яких – міжнародний реєстр збитків.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-