Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки

Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки

Укрінформ
31 березня, 11:00 - пресконференція  на тему: «Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки».

Організатор: Центр Разумкова.

Спікери: Андрій Биченко - директор соціологічної служби Центру Разумкова; Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Леонід Поляков - радник директора Національного інституту стратегічних досліджень, перший заступник міністра оборони України (2005–2008), заступник міністра оборони України (2014); Микола Сунгуровський - директор воєнних програм Центру Разумкова; Олексій Мельник - співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.  

Модератор: Юрій Якименко - президент Центру Разумкова.

Питання до обговорення:

  • Віра в перемогу та бачення образу перемоги.
  • Ставлення до можливості переговорів з росією.
  • Оцінка іноземної допомоги Україні.
  • Ставлення до вступу до НАТО.

Коротко. Спікери оприлюднять результати соціологічного опитування, проведеного у лютому-березні 2023 року соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Опитування здійснене в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Оцінки та висновки авторів не слід розглядати як офіційну позицію Посольства.

Довідково. Цей захід представлений Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Понад 72% українців не вважають переговори з рф дієвим способом досягнення миру - опитування

В Україні 72,5% громадян не вважають переговори з росією дієвим способом досягнення миру, який потрібно використати зараз.

Про це повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації в Укрінформі результатів соціологічного опитування «Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки».

"Переважна більшість респондентів, майже три чверті - 72,5%, не погоджуються з тим, що переговори з росією - це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз. Погоджуються ж з цією тезою 13% опитаних", - сказав Биченко.

За його словами, порівняно з жовтнем минулого року збільшилася частка тих, хто не погоджується з тезою щодо перемовин як дієвого механізму, який треба зараз використати (у жовтні таких було 64%).

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року в межах проєкту Програми MATRA, що фінансується посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження реалізовано у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Опитування проводилося в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Понад 90% громадян вірять у перемогу України у війні - опитування

У перемогу України в розв’язаній росією війні вірять 93% українців.

Про це свідчать результати опитування «Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки», які презентував в Укрінформі, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

"Загалом 93% українців вірять у перемогу України у цій війні. З них 79,5% впевнені в цьому і 13,5% відповіли, що скоріше так, тобто вони швидше схиляються до цієї думки", - сказав він.

Щодо термінів, коли настане перемога України, то громадяни демонструють помітний оптимізм, половина опитаних вважає, що вона наступить до кінця року, чверть опитаних - через один-два роки, 7,5% - через три-п’ять років і 1% вважають, що вона настане не раніше, ніж через п’ять років, інші опитані зазначили, що їм складно відповісти.

Також Биченко розповів, що згідно з опитуванням, змістилась громадська думка щодо бачення перемоги в бік, що саме знищення російської армії та сприяння розпаду в середині росії є перемогою. "Якщо в серпні 2022 року таку відповідь давали 20,5%, у грудні 2022 року - 22,5%, то в цьому опитуванні вже 31% респондентів дали таку відповідь", - сказав він.

Водночас вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року назвали перемогою відносна більшість опитаних зараз - 47%, а в серпні і грудні 2022 року таких відповідей було 54-55%.

Соціологічне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Дослідження реалізовано у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Опитування проводилося в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-