Битва за Україну. День сто двадцять сьомий

Битва за Україну. День сто двадцять сьомий

Укрінформ
Унаслідок вдалої операції ЗСУ російські війська поспіхом втекли з острова Зміїний

ЗСУ взяли під контроль село Потьомкіно на Херсонщині, а також населений пункт Павлівка у Донецькій області, що поблизу Вугледара. 29 червня ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ здійснила до двадцяти групових авіаударів по позиціях російських окупаційних військ на різних напрямках і знищила техніку і живу силу ворога. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Україна — держава, де найвищою цінністю є людина. І ми воюємо проти агресора, для якого найвища цінність – це зброя».

  1. Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Не витримавши наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний. Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці “Богдана”, яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження. Дякую всім, хто допомагає боронити кожний метр української землі і вірить у Збройні Сили України. Разом до Перемоги!»

  1. Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО: «Україна потребує сучасної зброї для боротьби з російською агресією, і НАТО надасть їй допомогу у переході від пострадянського озброєння на сучасні зразки зброї».

  1. Джо Байден, президент США: «росія вже зазнала потужного удару з боку України, не досягла жодних поставлених цілей і не має шансів досягти, оскільки ця війна точно не завершиться перемогою рф».

  1. Борис Джонсон, прем’єр Британії: «Якщо вам потрібні докази дивовижної здатності українців боротися, щоб подолати труднощі та дати відсіч росіянам, тоді подивіться на те, що сталося сьогодні на острові Зміїний, де росії знову довелося поступитися. Україна вистоїть перед російським агресором».

  1. Джастін Трюдо,  прем’єр-міністр Канади: «Важливо, аби світ не втрачав уваги до того, що відбувається в Україні. Ми мусимо й ми будемо зберігати рішучість, поки Україна й демократія не переможуть».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 30 червня

  • На Слов’янському напрямку штурм у напрямку Довгеньке – Мазанівка наші воїни успішно відбили. Противник штурмував н/п Богородичне, успіху не мав.
  • В районі Лисичанського нафтопереробного заводу противник має частковий успіх, утримує північно-західну та південно-східну частини території заводу. Вів штурм в районах н/п Тополівка, Вовчоярівка і Малорязанцеве, частково має успіх, утримує під вогневим контролем ділянку дороги Тополівка – Лисичанськ.
  • Наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили окупантів відійти.
  • На Бахмутському напрямку усі спроби наступу окупантів в напрямках Миколаївка – Спірне, Володимирівка – Покровське, Доломітне – Вуглегірська ТЕС наші захисники припинили.

ЗСУ взяли під контроль село Потьомкіно на Херсонщині, а також населений пункт Павлівка на півдні Донецькій області, що поблизу Вугледара.

Унаслідок вдало проведеного чергового етапу операції українських військ росіяни поспіхом евакуювали з острова Зміїний залишки свого гарнізону.

«УКРІНФОРМ»: Це є стратегічною перемогою ЗСУ і хоч російська влада заявила, що їх військові пішли з острова у якості "жесту доброї волі", але насправді ЗСУ просто вибили їх звідти і вони втекли, «підібгавши хвости». Головне: загрозу морського десанту а районі Одеси практично знято. Тепер – час взагалі знімати блокаду в північно-західному секторі акваторії Чорного моря.

Під час відходу з міста Сєвєродонецьк не було втрачено жодного бійця  – Сергій Гайдай, голова ОВА

ЗСУ знищили:

  • колону ворожої техніки з боєкомплектом \
  • 29 червня ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ здійснила до двадцяти групових авіаударів по позиціях російських окупаційних військ на різних напрямках і знищила командно-спостережний пункт ворога, два склади боєприпасів, склад ракетно-артилерійського озброєння, техніку та живу силу ворога.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 341 дитину і 631 дітину поранили.

В Україну за період повномасштабного вторгнення росії вдалося повернутися тіла 300 загиблих захисників Батьківщини та громадян.

У Миколаєві станом на ранок 30 червня відомо про шістьох загиблих та шістьох поранених внаслідок ракетного удару російських військ по житловому будинку вранці 29 червня.

Ситуація в областях станом на 8:00 30 червня:

  • У Миколаївській області через обстріли у Березнегуватській громаді, поранено 2 людини.
  • У Сумській області росіяни обстрілювали прикордонні громади, 1 людина загинула, 4 поранені.
  • У Дніпропетровській області ворог обстріляв Зеленодольськ, зруйнований склад сільгосппідприємства, у якому було 40 тонн зерна.
  • Внаслідок обстрілів окупантів в Харківській області 5 людей дістали поранення, зокрема 11-річна дитина. Одна людина загинула.
  •  У Луганській області за добу 3 мирних жителів загинули, поранених немає.
  • У  Донецькій області за добу 2 людей загинули і 3 були поранені.

УКРАЇНА

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією – МЗС

«УКРІНФОРМ»: Напередодні Сирія визнала  «незалежність» тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях. Зрозуміло, що Асад – маріонетка кремля і робить, що йому наказують.  

У Києві військова адміністрація ухвалила рішення про заборону роботи дитячих і розважальних майданчиків на території торговельних центрів (ТЦ).

«УКРІНФОРМ»: Ясно. Це реакція на трагедію у Кременчуку. А взагалі це нагадування – всім нам: не стидно перестрахуватися, треба з максимальною відповідальністю ставитися до безпеки своїх близьких.

Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення.

«УКРІНФОРМ»: В апараті РНБО буде визначено відповідальні за це структури, сам реєстр буде в електронній формі і туди не потраплятимуть відомості, що містять держтаємницю чи службову інформацію.

Згідно з опитуванням близько 89% українців вважають неприйнятною потенційну угоду з росією, яка б передбачала територіальні поступки України заради досягнення миру.

«УКРІНФОРМ»: Ще цифри.  66% опитаних висловили переконання, що ЗСУ зможуть повернути під український контроль ті території, які росія окупувала з часу повномасштабного вторгнення у лютому цього року. Лише 10% респондентів висловили в цьому сумнів. Трохи більше половини – 53% опитаних українців – переконані, що ЗСУ зможуть витіснити російські сили з усієї України, включно з окупованими Кримом та Донбасом.

Справу щодо експрезидента Віктора Януковича та керівника його охорони Костянтина Козаря про організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України направили до суду.

ЕКОНОМІКА

Україна почала експортувати електроенергію у напрямку Румунії

«УКРІНФОРМ»: Потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

В Україні арештували корпоративні права турагентства TUI російського олігарха Мордашова, арештовані  активи передали  до Агентства з розшуку та менеджменту активів.

Укрпошта з липня підвищує тарифи на посилки по Україні: в середньому на 14% в межах країни та в межах області – на 13%.

За три місяці на кордонах України з ЄС тільки в Закарпатті оформлено та пропущено 18,13 тис. автомобілів, ввезених в Україну за пільговим розмитненням.

«УКРІНФОРМ»: На кордоні і зараз зберігаються черги, бо поки що розмитнити авто можна без податку, а вже від 1 липня відновлюються мита, акцизи та 20% ПДВ на імпортні товари, які були скасовані у березні 2022 року. Президент 30 червня підписав відповідний закон.

У червні до держбюджету України надійшло 87,5 млрд грн від зовнішньої допомоги, що у 3 рази більше, ніж місяць тому.

Україна отримала від США грант на 1,3 млрд доларів у межах пакета фінансування державного бюджету.

З початку повномасштабної війни Бюро економічної безпеки України (БЕБ) ініціювало арешт майна громадян рф на суму близько 31 млрд гривень.

«УКРІНФОРМ»: Нажаль у відомстві не називають прізвища осіб у яких арештували статки, але йдеться про майно росіян, які скоїли правопорушення в економічній сфері на території нашої держави.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Британські літаки могли б гарантувати безпеку судноплавних маршрутів для доставки зерна з українських портів, якби росія їх розблокувала - Бен Воллес, міністр оборони Британії.

Сполучені Штати впродовж найближчих днів виділять новий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, який включатиме, зокрема, нові ППО, артилерійські системи та боєприпаси.

Туреччина продовжує дипломатичні зусилля з метою відкриття коридорів для вивезення зерна з України, у регіоні вже є близько 20 кораблів, які готові виконувати цю місію.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) отримав позовну заяву України проти росії стосовно звинувачень у масових порушеннях прав людини, які були вчинені рф на території України з 24 лютого 2022 року.

«УКРІНФОРМ»: Окрім цієї справи, наразі ЄСПЛ розглядає п’ять міждержавних справ, порушених Україною проти російської федерації. Крім того, вказується, що на його розгляд подано близько 8500 індивідуальних заяв.

Канада незабаром надішле до України 39 сучасних броньованих автомобілів для транспортування особового складу.

Британія виділить Україні додаткову військову допомогу на 1,2 млрд доларів.

«УКРІНФОРМ»: Кошти підуть на системи ППО, дрони, обладнання для радіоелектронної боротьби та тисячі одиниць життєво важливого спорядження для українських солдатів.

ВОРОГ

Російська влада сказала, що нібито "як жест доброї волі" "завершила виконання завдань на острові Зміїному" і вивела гарнізон, що знаходився там.

«УКРІНФОРМ»: Смішнішого і дурнішого виправдання придумати не могли: визнайте, що просто втекли! Але з рашистами такого визнання ще не траплялося...

Самопроголошений президент білорусі лукашенко сказав, що берегтиме і боротиметься за незалежність його країни.

«УКРІНФОРМ»: А про яку незалежність він взагалі говорить?

Річні загальні збори акціонерів ПАТ "Газпром" не затвердили розподіл прибутку компанії та дивідендів за 2021 рік після чого акції компанії впали на 30% на мосбіржі.

«УКРНФОРМ»: Таке ж рішення про невиплату дивідендів вперше з 2000 року прийняв і сбербанк рф, акції теж впали. Звичайно цього замало, але початок – це важливо.

У росії депутати держдуми ухвалили закон, що наділяє генпрокуратуру правом позасудового закриття ЗМІ за поширення "фейків", "дискредитації" збройних сил рф і "закликів до санкцій".,

«УКРНФОРМ»: Дно. Тут і коментувати нема чого.

Білоруси масово почали отримувати повістки до військкоматів

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-