Українські дипломати вшанували пам’ять Симона Петлюри на цвинтарі Монпарнас у Парижі

Українські дипломати вшанували пам’ять Симона Петлюри на цвинтарі Монпарнас у Парижі

Відео
Укрінформ
Українські дипломати вшанували на цвинтарі Монпарнас у Парижі пам’ять видатного державного військового та політичного діяча, борця за незалежність України у 20 столітті Симона Петлюри.

Як передає Укрінформ, церемонію вшанування транслювало у Фейсбуці посольство України у Франції.

«Симон Петлюра мав багато різних талантів – був письменником, журналістом, публіцистом, тобто мирною людиною. Але всім відома його думка, що Україна без війська не може існувати, тому в той час, коли в цьому виникла потреба, він очолив це військо. Такий самий вибір – відкласти свої мирні заняття і піти до війська боронити нашу державу - зараз зробило багато українців. Майже весь колектив посольства тут, тому що Українська держава і Президент шанують пам’ять нашого видатного земляка», - сказав на церемонії посол України у Франції Вадим Омельченко.

Він додав, що більшовики ненавиділи Петлюру за його переконання, що Україна має бути суверенною, незалежною і прямувати до Європи.

Посол також навів висловлювання Петлюри, яке він назвав пророчим і яке не втратило актуальності в наш час. «Найбільшою перешкодою для визнання суверенності України є гіпноз самого імені росія. Цей гіпноз треба розвіяти особливо в Америці та Франції. Справу поділу росії треба поставили як справу покою цілого світу, як справу європейської рівноваги та реальної матеріальної вигоди держав», - процитував дипломат.

Присутні на церемонії священники відправили молебень на могилі Петлюри, а на завершення пам’ятного заходу всі його учасники виконали «Червону калину».

Читайте також: У Празі відкрили меморіальну дошку підполковнику Армії УНР Росіневичу

Симон Петлюра (22 травня 1879 р., Полтава – 25 травня 1926 року, Париж) - державний військовий та політичний діяч, літературний і театральний критик, борець за незалежність України у 20 столітті, організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді генерального секретаря з військових справ, головний отаман військ Української Народної Республіки, голова Директорії УНР.

Був убитий 25 травня 1926 року Самуїлом Шварцбардом, який розстріляв Петлюру на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель серед білого дня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-