Марина Байдюк, президентка United Help Ukraine
За останні тижні ми відправили більше 100 тонн допомоги в Україну
28.03.2022 11:46

Розв’язана росією звіряча війна в Україні не залишає байдужими американців, у тому числі пересічних громадян з різних штатів та навіть дітей у школах. Багато хто з них активно підтримує український народ, який боронить цінності демократії – те, що Америка відстоювала впродовж століть своєї історії. Багато людей у США продовжують дізнаватися про жахи воєнних злочинів росіян в Україні, і це не залишає їх байдужими.

Українська громада в США, яка збирає кошти, закуповує медичне обладнання, формує гуманітарні вантажі, організовує мітинги, відчуває активне сприяння як з боку простих американців, так і представників політичних кіл США. Про це розповіла в інтерв’ю Укрінформу під час однієї з масштабних акцій в центрі Вашингтона президентка американської благодійної організації United Help Ukraine Марина Байдюк.

АМЕРИКАНЦІ РОЗУМІЮТЬ – ЦЕ ПРОТИСТОЯННЯ ДОБРА І ЗЛА

- Напевно, зараз важко сказати скільки мітингів було організовано в Вашингтоні від початку війни. Чим особлива сьогоднішня акція біля Меморіалу Лінкольна?

- Сьогодні ми проводимо мітинг під гаслом «Stand With Ukraine», де ми чітко наголошуємо, що події в Україні є передовою боротьби за свободу й демократію. І американці розуміють, що зараз війна на українській землі – це не тільки протистояння України з росією, не тільки боротьба українців за свободу народу й нації, це війна добра і зла, боротьба за виживання демократичних символів. Тому весь демократичний світ підтримує зараз Україну у війні.

- Приблизно так само висловився й президент Байден у суботу, під час виступу в Варшаві. Він назвав події в Україні протистоянням демократії й автократії. Але цікаво, наскільки звичайні американці погоджуються з таким визначенням?

- Вони розуміють, і ми бачимо це по тому, якою є реакція з їхнього боку: зараз дуже багато допомоги надходить від пересічних американців. Наша організація, United Help Ukraine, тільки за останні тижні від початку війни отримала благодійних внесків на понад $10 мільйонів. Ми зібрали гуманітарну допомогу, і станом на сьогодні більше 100 тонн уже відправлено в Україну. Цю допомогу збирають не лише українці й вихідці з України, але й звичайні американці, які теж уболівають і намагаються допомогти українському народові, як тільки можуть.

ЦІННИМ Є ВСЕ, ЩО ТРЕБА В УКРАЇНСЬКИХ ЛІКАРНЯХ

- Як саме надходить ця допомога, у яких формах крім, скажімо, фінансової підтримки?

- Це відбувається у різні способи. Насамперед, звісно, грошима. Дуже багато надходить донацій від громадян США, американських організацій, і не тільки на рахунки United Help Ukraine, але й інших благодійних фондів в Америці.

Ще один напрямок – це збір медичних засобів, обладнання й ліків. Для нас є цінним все, чого потребують українські лікарні й шпиталі. Ми отримуємо з України списки, що саме необхідно прямо зараз. Ми закуповуємо це і, треба сказати, американці активно підтримують всі наші ініціативи в плані гуманітарної допомоги й передачі її в Україну.

Цю допомогу ми надсилаємо на наші склади в Нью-Джерсі й Делавері, і разом з партнерами відправляємо вантажі до Польщі. Звідти вони їдуть машинами до Львова, де у нас є своє складське приміщення. Туди прибувають вантажівки за медичною або гуманітарною допомогою з різних міст – Харкова, Чернігова, Сум, Миколаєва, Києва й інших. Вони дуже швидко завантажуються й прямують до місць призначення, а також на передову, де допомога потрібна найбільше.

ЧАСТИНКА УКРАЇНИ В СЕРЦЯХ АМЕРИКАНЦІВ

- Діяльність вашої організації не обмежується матеріальною підтримкою, вона також охоплює політичну складову. Чи працюєте ви з представниками американської влади, законодавцями Конгресу США?

- Якраз сьогоднішня подія тут, біля Меморіалу Лінкольна, й спрямована на те, щоби привернути увагу американців до наших подій. Ми запрошуємо на такі події різних людей, у тому числі представників політичних кіл США. Крім того, люди, які відвідують наші заходи, і які небайдужі до того, що діється в Україні, телефонують своїм сенаторам і конгресменам, щоби вони також діяли зі свого боку.

Сьогодні ми демонструємо (на великих екранах – ред.) відео й фотографії з України, як наші красиві міста, чудові краєвиди виглядали до і після російської навали. Ми демонструємо світлини, як люди вимушені укриватися в бомбосховищах навіть в умовах відсутності води, електропостачання, їжі. І ми бачимо, що ця гуманітарна катастрофа, яка прийшла в Україну, непокоїть не лише представників української громади, але й пересічних американців.

Зараз у Вашингтоні проходить Національний фестиваль Cherry Blossom, коли квітнуть тисячі дерев японської вишні, і на які приїжджають подивитися американці з усієї країни. Ми сподіваємося, що туристи, які прибули сьогодні до столиці, також дізнаються від нас про ситуацію в українських містах, заберуть із собою в серці частинку України в ті місця, де вони проживають.

АМЕРИКАНСЬКІ ДІТИ ВІДЧУВАЮТЬ СВОЇХ ОДНОЛІТКІВ В УКРАЇНІ

- Ви працюєте, можна сказати, в гіперактивному режимі від початку війни. Чи є у вас цікаві, нестандартні історії за цей період?

- Так, звісно. Наприклад, до нас звернулася група учнів, які вирішили зробити «sleepover fundraiser», тобто зібратися разом, переночувати в школі, поділитися з батьками й друзями про те, що відбувається в Україні та зібрати кошти. Вони з нами сконтактували, ми їх підтримали, включилися по Zoom, зробили такий собі діалог, щоби розповісти про те, що зараз переживають люди в Україні. Було дуже цікаво і дітям, і нам.

До нас також звернулися з American Boy Scouts (скаутської організації – ред.). Вони формують команди для збору продуктів і медикаментів та кажуть, що ставлять за мету пройти від п’яти до десяти тисяч домівок у своїх районах, щоби залишити мешканцям список того, що потрібно Україні. А потім, за кілька днів чи тижнів хочуть прийти й зібрати з тих будинків те, що люди пожертвують в якості гуманітарної допомоги.

Це лише дві з багатьох історій, як діти, молодь в Америці, намагаються зробити щось корисне від себе, оскільки вони розуміють, що саме відбувається в Україні й хочуть підтримати принаймні своїх однолітків.

УКРАЇНА ПОТРЕБУЄ БІЛЬШОЇ ПІДТРИМКИ

- На численні мітинги в Вашингтоні виходить багато людей з прапорами України, США й інших країн. Якими є основні меседжі цих акцій для українців, американців, та представників інших націй?

- Українцям – меседж один: тримайтеся! Ми всі дуже вболіваємо і бачимо, наскільки Україна зараз об’єдналася, наскільки це сильна й мужня нація, яка відстоює свою свободу в такій нелегкій боротьбі.

Для американців і всього світу – меседж інший. Україну необхідно підтримувати не лише фінансами, гуманітарною й медичною допомогою. Україна потребує також підтримки на інших рівнях: перекрити небо, дати більш потужну зброю. Крім того, необхідно перерізати всі контакти з росією, відмовитися від будь-якого бізнесу з ними зараз у кожній країні.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Фото: Костянтин Голубчик та з Facebook-сторінки Марини Байдюк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-