Синьо-Жовта Америка: Із молитвами, мільйонами та гаслами за Україну

Синьо-Жовта Америка: Із молитвами, мільйонами та гаслами за Україну

Укрінформ
Від східного до західного узбережжя США американці та діаспора солідарні з українським народом

Синьо-жовті кольори віднедавна стали невід’ємною ознакою американських мегаполісів і містечок від східного до західного узбережжя, від півночі до півдня. Національна алея в Вашингтоні, Мангеттен у Нью-Йорку, центри й околиці Чикаго, Лос-Анджелеса, Філадельфії, Г’юстона на знак солідарності з українським народом майорять жовтим і блакитним забарвленням. Американці розміщують українські прапори поруч зі своїми, зірково-смугастими. Око помічає їх повсюди – на центральних алеях, авеню, хайвеях, а також у вікнах та балконах звичайних помешкань, іноді в авто. А коли пересічні американці в розмові дізнаються, що ви з України, вони обов’язково скажуть: «Наші серця – з вами! Ми молимося за Україну щодня».

І не тільки моляться – завзято підтримують. Це і мільйони приватних доларів на рахунках допомоги Україні, і волонтерські ініціативи, і збір лікарських засобів та обладнання, а також, що важливо, численні заклики до американських політиків закрити небо над Україною, надати більше зброї та посилити тиск на росію. Масові мітинги, а також зустрічі з конгресменами й сенаторами, представниками влади на місцях проходять по всій Америці. І йдеться не лише про ініціативи української громади в США – свою підтримку висловлюють словами і справами пересічні американці й представники інших національностей в Сполучених Штатах.

Власні кореспонденти Укрінформу поспілкувалися з організаторами й учасниками акцій та ініціатив на підтримку України й розпитали, яких зусиль вони докладають, як реагує американська влада та суспільство, і як це допомагає українським людям.

Андрій Добрянський, представник Українського конгресового комітету Америки, Нью-Йорк:

Важко дати якусь загальну картину проведення мітингів на підтримку України, які відбуваються щодня, – то на Тайм-Сквер, то біля штаб-квартири ООН, то на Брайтон-Біч. Особливо масово збираються люди вихідними.

Андрій Добрянський
Андрій Добрянський

Місцева влада активно долучається до цих акцій, оскільки цього року відбудуться проміжні вибори до Конгресу США. До нас постійно звертаються представники міської ради Нью-Йорка та владних структур Мангеттена, Квінза, Статен-Айленда (райони міста), депутати законодавчого органу штату Нью-Йорк, аби взяти участь у наших заходах. Вони відвідують наші церкви, виступають на спільних пресконференціях з представниками української громади. Деякі депутати мають свої передачі на кабельному телебаченні – я особисто виступав на них кілька разів.

Губернаторка штату Кеті Гокул двічі відвідувала наші церкви на Мангеттені. Також з українською громадою Нью-Йорка зустрічалася конгресвумен Керолін Мелоні. Мені постійно телефонує президент району Мангеттен Марк Левін і запитує, як він може долучитися до справи, які заяви зробити щодо блокування коштів російських олігархів у Нью-Йорку.

До нас часто звертаються представники європейської громади, які також хочуть підтримати Україну.

Збиранням гуманітарної допомоги займаються церкви, пластунські організації, Спілка української молоді Америки, Український конгресовий комітет Америки, Український народний дім та багато інших організацій.

Біля аеропорту Нью-Варк губернатор штату Нью-Джерсі виділив українській громаді складське приміщення на 10 тисяч квадратних футів (930 кв. м), що відкрите 24 години на добу 7 днів на тиждень, де люди можуть залишати те, що зараз терміново потрібно Україні. Це передусім медикаменти, бронежилети, шоломи, тепловізори. На жаль, надсилання бронежилетів пов’язане з доволі складною бюрократичною процедурою. Але ми налагоджуємо систему доставки.

Багато з того, що було затребувано, вже доправлено до Львова. Зараз працюємо над розподілом допомоги по Україні.

Ірина Мазур, почесний консул України, віцепрезидент Української федерації Америки, Філадельфія:

По-перше, українська громада по всій Америці масово вийшла на акції підтримки України, на протести проти російської війни. Люди закликають США надавати якомога більше допомоги – військової, медичної, фінансової.

Ірина Мазур
Ірина Мазур

По-друге, ми постійно інформуємо наших сенаторів і конгресменів про ситуацію в Україні. Я особисто щоденно контактую з усіма нашими місцевими конгресменами, щотижня із – сенаторами, а також з мером Філадельфії та губернатором штату Пенсильванія.

Разом з адвокатами ми створили цільову групу, аби підготуватися й оцінити потреби правового характеру, які можуть мати українці, що перебувають у США.

По-трете, наші громади дуже активно долучилися до надання гуманітарної допомоги. Зібрано мільйони доларів, і через офіційну організацію «Українсько-американська координаційна рада» були закуплені бронежилети й шоломи.

Поліція по всій країні провела кампанію, коли поліцейські робили свої внески у вигляді власних бронежилетів і касок.

У кожній українській організації відкрито збір гуманітарної допомоги – від речей, взуття, м’яких іграшок до їжі та предметів першої необхідності.

Усього зібрано в такій величезній кількості, що ми не маємо можливості доставити все в Україну. Тому визначили пріоритети й зробили ставку на відправлення бронежилетів, а також медичного обладнання й ліків. Інша гуманітарна допомога або буде надіслана найближчим часом, або відбуде морським транспортом.

У мене особисто зібрано понад 50 тонн медичного обладнання на складі. Нам офіс губернатора виділив три складських приміщення для збору допомоги.

Кожен місто штату ухвалило особливі резолюції на підтримку України.

Пенсильванія першою оголосила про повне відокремлення бюджетних фондів штату від будь-якого російського бізнесу та інвестицій. Наприклад, усі алкогольні напої, виготовлені в росії, заборонені до продажу в нашому штаті. До нас зайшла грузинська компанія, яка продає вина, і на кожній пляшці грузинського вина буде наклеєна етикетка із закликом підтримати Україну та QR-кодом благодійної організації, куди покупці вина зможуть надсилати кошти.

У Нью-Йорку в «Метрополітен-опері» нещодавно відбувся великий концерт, присвячений Україні, а наступного тижня два спеціальні концерти пройдуть у Філадельфії в Kimmel Center.

Андрій Яциків, представник організації US Ukrainian Activists, на акції під Білим домом у Вашингтоні:

Ми закликаємо президента Байдена запровадити no-fly zone (безполітну зону – ред.) над Україною. Це позбавить російських літаків можливості бомбардувати українські міста. Це також стане дуже великою допомогою для наших захисників.

Андрій Яциків
Андрій Яциків

Це – далеко не перший наш мітинг, і ми відчуваємо достатньо великий результат від їх проведення. Хоча досі no-fly zone ще введено, але такі кроки, на які ми звертали увагу раніше, наприклад, відмова США від закупівлі енергоносіїв в росії, вже запроваджені. Дедалі більше американських компаній відмовляються мати спільний бізнес із росіянами. Отже, віддача є, і ми намагаємося якомога більше посилювати тиск на агресора.

На мітинги прибувають люди з усієї Америки. У нас були люди (приїжджали – ред.) автобусами з Колорадо, з різних штатів – не тільки з Нью-Йорка, не тільки з Вашингтона, Округу Колумбія. Віддача й підтримка є і від сенаторів, вони приходять до нас та запитують, що ми хочемо, як це можна зробити. І ми бачимо, що потім, коли ці законодавці виступають у Конгресі, вони говорять за нас. Тому ми дуже раді бачити, що нас хтось чує.

Олексій Прокопенко, волонтер, Нью-Джерсі:

Діаспора спрацювала консолідовано, дружно й ефективно. Особливо відзначив би невеликі групи людей, які зуміли обійти бюрократичні механізми передачі різної допомоги Україні.

Я маю на увазі групи українців, які не входять до громіздких громадських структур. Вони спрацювали швидко і точково – це саме те, що потрібно в ситуації, яка змінюється в Україні не просто щодня, а щогодини.

Одними із найперших доставили гуманітарну допомогу в Україну, зокрема засоби тактичної медицини, громади Нью-Джерсі. Також оперативно спрацювали групи з Пенсильванії, з району Бруклін у Нью-Йорку. Люди розробили логістику щодо доставлення вантажів в Україну. Медичні аптечки та спеціальні медичні засоби вантажили в літаки просто у валізах. Викуповували по 12-15 місць багажу, й одна людина доставляла це все до Польщі. Звідти – розсилала на потреби територіальної оборони в різні міста.

Наприклад, хлопці з Брукліна створили в Інстаграмі групу Donation for Ukraine, яка, не чекаючи бюрократичних узгоджень, у приватному порядку консолідує кошти, закуповує, що потрібно, і літаками доставляє в Польщу й далі в Україну.

Коли час обмежений, таке оперативне розв’язання нагальних проблем є найбільш виправданим.

Володимир Ільченко, Ярослав Довгопол, НЬЮ-ЙОРК, ВАШИНГТОН, США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-