У Відні тисячі людей скандували «Слава Україні!»

У Відні тисячі людей скандували «Слава Україні!»

Фото
Укрінформ
У столиці Австрії вже третій день поспіль відбуваються акції на підтримку українського народу та проти розпочатої Росією війни.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Протест у суботу за участю сотень людей розпочався біля будівлі посольства РФ у Відні. В емоційних промовах українці та представники інших національностей рішуче засудили російську війну та закликали вільний світ, зокрема Австрію, вжити усіх можливих заходів для її зупинення та покарання агресора. Крім того, росіян закликали виходити на вулиці своїх міст з протестом проти війни, оскільки "мовчання означає співучасть". Як також заявив один зі спікерів, для російського посольства та російських фірм в Австрії "закінчилися спокійні дні".

Під час акції пролунав гімн України, учасники демонстрації активно викрикували гасла на підтримку на підтримку нашої держави із засудженням російської агресії. Зокрема, особливо гучно всі скандували вже легендарну відповідь російському військовому кораблю українських прикордонників, які героїчно обороняли острів Зміїний.

Акція солідарності з Україною у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Після завершення мітингу під посольством РФ відбулася стихійна хода центром міста до Площі прав людини, де була запланована вже інша акція солідарності з Україною. До колони в синьо-жовтих кольорах приєднувалися перехожі, щоб засвідчити підтримку українському народу у його протистоянні російським окупантам. З гучномовця лунали українські пісні, демонстранти співали український гімн та скандували численні лозунги, передусім: "Слава Україні! – Героям слава!", "Слава нації! – Смерть ворогам!".

Також гучно лунав центром Відня відомий всім українцям вислів про Путіна, вперше проскандований харківськими ультрас у 2014 році (при цьому періодично - у приблизному німецькому перекладі: "Putin Arschloch!”).

На Площі прав людини синьо-жовта колона приєдналася до сотень людей з українською символікою. Згодом кількість учасників демонстрації солідарності з Україною зросла приблизно до 5-7 тисяч людей. Хоча у заявці організаторів мітингу - ГО "Unlimited Democracy" та "Vienna goes Europe", яка була подана до поліції Відня два дні тому, передбачалася участь близько 300 осіб.

У своїх промовах українці, часто зі сльозами на очах, розповіли про варварські обстріли українських міст російськими військами та наголосили, що українці не здадуться і будуть чинити жорсткий опір агресору, в якого палатиме земля під ногами. Водночас було вказано на те, що український народ зараз потребує допомоги у самообороні – поставок зброї та захисного обладнання, а також створення НАТО безполітної зони над Україною.

Один з українців також розкритикував зовнішню політику офіційного Відня останніх років та загравання з Путіним, нагадавши, що Австрія була першою країною ЄС, яка приймала з візитом президента РФ у 2014 році після окупації Криму та початку гібридної війни на сході України.

Поруч із цим участь в акції солідарності з Україною взяли австрійські політики. Зі словами підтримки українського народу та засудженням агресії Росії виступили віцебургомістр Відня та депутати від усіх парламентських партій (як владної коаліції, так і опозиційні), окрім проросійської "Австрійської партії свободи", яка була заснована колишніми нацистами. "Весь Відень стоїть з Україною", - заявив віцебургомістр Відня Крістоф Відеркер.

А депутат Гаральд Трох завершив свою промову, як і практично усі українські спікери, словами "Слава Україні! – "Героям слава!".

Періодично виступи промовців переривалися гучними багатотисячними скандуваннями: особливо часто лунав український пароль "Слава Україні! – "Героям слава!". На багатьох транспарантах, окрім написів на підтримку України та закликом зупинити війну, також містилося порівняння Путіна з Гітлером.

Як повідомлялося, у четвер та п’ятницю у різних районах Відня, у тому числі під посольством РФ та в урядовому кварталі, проходили масові акції протесту проти розпочатої Росією війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-