Відомій українській художниці з Канади виповнилося 100 років

Відомій українській художниці з Канади виповнилося 100 років

Укрінформ
Українській мисткині Парасі Іванець, яка мешкає в Канаді, виповнилося 100 років.

Про це повідомляє видання «Український погляд».

«Многая і благая літ! Сьoгодні (15 березня - ред.) майстрині пензля виповнилося 100 років!», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, художниця Парася Іванець відома не тільки в Канаді, але й в Україні та Европі. Її 160 картин українських церков Альберти знайшли не тільки місце в одній з картинних галерей Едмонтона, але й з’явилися окремою двомовною книгою «Українські церкви Альберти» 1991 р. Частина накладу цієї книги була розіслана бібліотекам в Україні.

 Парася Іванець. Автопортрет
Парася Іванець. Автопортрет

30 своїх картин, включно з «Плащаницею» Парася Іванець подарувала музеєві Пансіону ім. І.Франка в Місісазі (Онтаріо). Частину подарованих мистецьких творів розміщено в Календарі на 2019 рік зі статтею українською й англійською мовами: «Парася Іванець: Талант не має віку».

Як розповідається, Парася Іванець народилася 15 березня 1920 р. в селі Піддубці біля Рави Руської і пройшла не тільки довгий, але й важкий життєвий і творчий шлях. «Її життєва саґа з України, через Австрію, Німеччину до Канади, а тут зі сходу міста Галіфакс на захід до Альберти, а потім на далеку північ до Ґрейт-Бер-Лейк і знов через Едмонтон до Сент-Кетерінс, в якому перебуває і зараз», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Світовій федерації українських жіночих організацій розповіли про допомогу захисникам України

«Парася Іванець (дів. прізвище Криса) належить до генерації, яка боролася за своє існування, але ніколи не забувала свого коріння, свою українську ідентичність. Вона не належала до якоїсь партії – її «партією» була українська громада, українська церква, українська культура, яку вона збагачувала своїми мистецькими творами», - розповідається про мисткиню.

У творчому сенсі вона запам’яталася більш як 201 персональними виставками своїх творів в канадських та американських містах: Едмонтон, Ріджайна, Калґарі, Оттава, Торонто, Філадельфія та персональною виставкою в Українському Вільному Університеті в Мюнхені (Німеччина) тощо. Твори художниці знайшли місце в різних галереях та приватних колекціях.

Як зазначається, свою любов до українського Парася Іванець виявляла у мистецькому відображенні картин з типового українського життя, а любов до природи передавала кольорами квітів, дерев, любов до своєї церкви через ікони та плащаниці, які вона не тільки малювала, але й дарувала церквам.

Фото: Укрінформ, newpathway.ca

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-