Україна не повинна погоджуватися з російськими вимогами щодо виборів на Донбасі – діаспора в США

Україна не повинна погоджуватися з російськими вимогами щодо виборів на Донбасі – діаспора в США

Укрінформ
Український конґресовий комітет Америки (УККА) вважає, що Україна не повинна погоджуватися з російськими вимогами щодо українських виборів на тимчасово окупованій Росією частині Донбасу, та закликає уряд України до ясності й прозорості стостовно угод про вибори на згаданих територіях.

Про це йдеться у заяві УККА.

«Президент України Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що на нещодавньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську Україна погодилася дотримуватися так званої «формули Штайнмаєра". Український конґресовий комітет Америки (УККА), найбільша представницька організація американців українського походження, приєднується до Всесвітнього конґресу України (СКУ) у заклику до ясності та прозорості від уряду України стосовно будь-якої угоди про проведення виборів у частинах України, які зараз окуповані Росією», - йдеться у заяві.

Як нагадується, у відкритому листі УККА до президента Зеленського після його обрання зазначається, що  УККА підтримує давній принцип українсько-американської спільноти щодо територіальної цілісності України, що включає законне повернення територій, окупованих російськими силами.

«Таким чином, УККА знову заявляє, що Україна ніколи не повинна погоджуватися з російськими вимогами щодо українських виборів чи закріпленого у Конститутції стратегічного курсу інтеграції в НАТО та ЄС», - зазначається у заяві.

З цією метою, вважають в УККА, Україна має дотримуватися чіткої та однозначної позиції щодо ряду пунктів. Перший полягає у тому, що «жодні вибори не можуть відбуватися на окупованих Росією частинах Донецької та Луганської областей доти, допоки всі російські війська, найманці, зброя та матеріали не будуть виведені з української території, Україна не поверне повний контроль над україно-російським кордоном, а переміщені жителі Донбасу не зможуть мирно повернутися до своїх домівок; будь-які вибори, що проводяться в Україні, повинні відповідати Конституції та законам України».

Чіткою й однозначною позіція України також має бути у тому, що «стратегічний курс України на європейську інтеграцію та НАТО, визначений Конституцією України, є незмінним і таким, що не підлягає обговоренню», а також у тому, що «міжнародні санкції проти Росії повинні бути посилені та розширені, допоки Росія не деокупує суверенну українську територію, включаючи Крим та частини Донецької та Луганської областей».

У четвертому пункті йдеться про те, що «після повного виведення прихованих і видимих російських сил та техніки з України міжнародна спільнота, яка мирилася з російською окупацією України, повинна надати відновлювальну допомогу підтримку людям та громадам, які, живучи під російською окупацією, були  травмовані п'ятьма роками впливу пропаганди радянського типу та мови ненависті».

Читайте також: СКУ закликає Зеленського до чіткої позиції щодо виборів на Донбасі, курсу в ЄС та НАТО і санкцій проти РФ

"Окуповані Росією території України, які включають Крим та частину Донецької та Луганської областей, були і є невід'ємними частинами незалежної України", - заявив президент УККА Андрій Футей. "Перед тим, як у цих регіонах відбудуться будь-які вибори, ми повинні докласти максимум зусиль, щоб повернути ці території під контроль України, у тому числі шляхом забезпечення сильної міжнародної коаліції для підтримки суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Ми не можемо погодитися на будь-які російські вимоги під час Нормандської зустрічі. Є червоні лінії, які президент Зеленський не повинен перетинати ", - підсумував Футей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-