Кримські татари США вшанували пам`ять жертв депортації

Кримські татари США вшанували пам`ять жертв депортації

Фото
Укрінформ
У суботу, 18 травня, кримськотатарська громада США зібралася біля монументу жертв депортації кримськотатарського народу на Лонг-Айленді, штат Нью-Йорк, для вшанування пам`яті жертв геноциду 1944 року.

Про це повідомляє з місця події власний кореспондент Укрінформу.

«Ми зібралися сьогодні тут на вшанування жертв депортації та у пам`ять про наших дорогих батьків, бабусь та дідусів, нашого народу», - зазначила Айла Баккалі, представниця Меджлісу кримськотатарського народу в Нью-Йорку.

Баккалі окремо відзначила, що Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу актом геноциду, а декілька тижнів тому українському прикладу послідував і парламент Латвії.

«Це має величезне значення для кримських татар, для душ тих, хто упокоєний на цьому кладовищі. Мій батько, моя люба мати теж поховані тут. Вони засновували нашу громаду у 1963 році», - зазначила вона.

Кримськотатарська громада США вшановує пам`ять жертв геноциду / Фото: Геннадій Тихий, Укрінформ

Цьогоріч на щорічній церемонії на Лонг-Айленді вперше в історії були присутні українські дипломати на чолі з Генеральним консулом України у Нью-Йорку Олексієм Голубовим.

«Зазвичай протокол передбачає, що я на початку виступу кажу про честь бути присутнім на заході. Але сьогодні інша ситуація. Це щире прагнення, з глибини мого серця, бути у цей день разом з братнім кримськотатарським народом», - заявив Голубов у виступі, на що присутні кримські татари відреагували оплесками і словами вдячності.

Голубов додав, що 5 років тому прийшли нові темні часи на кримський півострів, коли «сьогоднішній кремлівський режим здійснив спробу окупації Криму та інших територій України». Він нагадав про системні порушення прав людини на півострові проти правозахисників, кримських татар та українських активістів.

«Але сьогодні ми не лише розділяємо сум та біль із братнім кримськотатарським народом. Ми боремося. Разом з вами. За якнайшвидше повернення Криму до складу України, звільнення кримської землі.

Я впевнений, що цей день скоро настане, за допомогою міжнародної спільноти, і ці два прекрасні прапори однієї гами майорітимуть над землею звільненого кримського півострова», - заявив він.

Читайте також: У Нью-Йорку приспустили прапор у роковини геноциду кримських татар

Кримські татари США провели також молебень у пам`ять жертв геноциду. Лідери громади виголосили промови, звучали вірші кримськотатарською мовою.

Церемонія відбулася біля меморіалу жертв депортації кримськотатарського народу, єдиного у США. Він розташований на кладовищі Washington Memorial Park, де кримськотатарська діаспора купила окрему ділянку наприкінці 1970-х років. Тут поховані члени близько 500 кримськотатарських сімей, які першими прибули до США 1963 року з повоєнних таборів для внутрішньо переміщених у Німеччині.

Нині кримськотатарська діаспора у США налічує близько 5-7 тисяч осіб, більшість з яких мешкає у Брукліні, місто Нью-Йорк.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. А напередодні 75-ї річниці депортацію кримських татар геноцидом визнав і сейм Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-