Українці у Греції запрошують на шоу щасливих вареників та

Українці у Греції запрошують на шоу щасливих вареників та "живий музей вергунів"

Анонс
Укрінформ
Українці у Греції готують насичену програму до Всесвітнього дня вишиванки, який відзначатимуть 16-19 травня.

Про це йдеться на сторінці голови Клубу українок у Греції Ганни Олійнич (Hanna Oliynych) у Facebook.

«Клуб українок у Греції разом із ГО «Під стріху» та Етно-музикознавчою установою Петру Зісі у рамках відзначення Всесвітнього дня вишиванки організовує з 16 по 19 травня серію заходів під назвою «День Вишиванки в Греції», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у програмі – Перший український фестиваль, Український етно-день в Афінах тощо.

У п’ятницю, 17 травня, о 19:00 відбудеться відкриття виставки українського традиційного вбрання "Одяг. Життя". У рамках експозиції буде представлений український одяг кінця1 ХІХ – першої половини ХХ століть з приватної колекції киян Ігоря Турейського та Максима Очкура.

Колекція вбрання в різній мірі репрезентує всю Україну і покликана відобразити як спільне, так особливе у вбранні багатьох регіонів. Велика кількість речей була зібрана в експедиціях у десятках сіл в понад половині областях України. Серед експонатів колекції є натільний одяг, поясний, верхній, взуття, прикраси та головні убори.

Також 17 травня о 19:00 у Халандрі відкриється виставка витинанок українки Леонори Петровської – української майстрині, яка професійно займається цим видом традиційного декоративно-ужиткового мистецтва. Мисткиня з 2018 року є членом Групи мистецтв, мови та науки ЮНЕСКО Греції. Бере участь у семінарах на європейському рівні та виставляє свої роботи в групових виставках.

Український етно-день в Афінах 18 травня о 12:00 відкриє Шоу щасливих вареників. «Всім без винятку: дорослим і дітям, жіночкам і чоловікам, бабусям і дідусям - обіцяємо змістовний екскурс з конкурсами, розвагами та іграми, майстер-класами і, звичайно, гастрономічну смакоту наших неперевершених українських вареничків (приготуємо їх аж три види та з декількома начинками)», - зазначається в анонсі.

Гостям свята розповідатимуть, чому цю страву готують в формі півмісяця, що означає кожна начинка, що замішування тіста на вареники асоціювалось з творенням світу, в процесі якого саме жінці відводилась головна роль матері та прародительки, продовжувачки людського роду тощо. «Під час нашого дійства згадаємо про історію українського вареника, про вареники з піском, вареники-пірхуни, пустуни, гилуни», - зазначається у повідомленні.

Міні-кулінарний фест «Борщ та каша їжа наша» розпочнеться о 14:00 і дасть можливість дізнатися про способи приготування цієї та інших традиційних українських страв та скуштувати їх.

 «Живий музей вергунів» запрошує гостей о 18:00. «Довгоочікуваний у Греції мандруючий живий музей кременчуцьких вергунів нарешті вітатиме і частуватиме усіх охочих в Афінах! Це дуже символічно, бо вергуни, які прижилися і стали українським автентичним печивом, насправді прийшли до нас в Україну з Греції!», - зазначає автор ідеї та власниця музею Надія Михайлова.

За її словами, музей «живий», тому що «експонати не мертві під склом, а живі, бо ожили їх стародавні автентичні рецепти і народилися нові, якими ми ділимося без усіляких секретів; експонати живі,бо народжуються перед вами; експонати живі, бо їх живо можна з’їсти». До вергунів приготують напій із фруктових гілочок та трав, дарованих українською природою.

«Чекаємо всіх, хто хоче познайомитися з нами та з українською кухнею, всіх, хто кохається в українській гастрономії та по-справжньому цінує спадщину нашого народу», - запрошує Надія Михайлова.

Вона повідомила, що мандруючий етно-хаб " Під стріху" приїде в Грецію делегацією з Кременчука (Полтавщина) у складі майстрів, художників та знавців автентичної та сучасної гастрономії. «Ми будемо вас частувати такими відомими в Україні стравами та напоями, як борщ з вушками, качана каша, вареники,полтавські галушки, верещака, вергуни, узвар, варенуха. Все це буде з полтавським присмаком та готуватиметься прямо перед вами», - обіцяє Надія Михайлова.

Відвідувачі зможуть дізнатися про тонкощі та секрети приготування цієї смакоти. Також будуть організовані майстер-класи з прадавніх та сучасних ремесел: соломкоплетіння, створення ляльки-мотанки, валяння з вовни, розпис еко-сумок, виготовлення еко-сувенірів зі стабілізованого моху тощо.

Заходи пройдуть за підтримки Посольства України в Грецькій Республіці та мерії Халандрі.

Кульмінацією стане свято 19 травня в Афінах, яке також відбудеться за підтримки Посольства України, муніципалітету та за участі ряду українських груп і організацій у Греції. У програмі - семінар і виставка робіт українських художників, виступи українських і грецьких танцювальних колективів, показ традиційного одягу і сучасної моди.

Фото: Hanna Oliynych, Надежда Михайлова - у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-