У Чикаго відзначають 100-річчя української капели бандуристів

У Чикаго відзначають 100-річчя української капели бандуристів

Фото
Укрінформ
Сторічний ювілей Української капели бандуристів ім. Т.Шевченка (Ukrainian Bandurist Chorus) відзначають сьогодні у Чикаго.

Про це повідомляє Український національний музей у Чикаго на своїй сторінці у Facebook.

«Століття капели бандуристів: від Києва до Чикаго.Український Національний Музей у Чикаго вітає Українську капелу бандуристів ім. Т.Шевченка (Півн. Америки) зі 100-літтям та запрошує 15 березня 2019 р. (п’ятниця) о 7-й годині вечора на зустріч із Олегом Махлаєм, керівником капели», - йдеться у повідомленні.

У програмі заходу - фоторепортаж з ювілейного турне Україною (2018 р), історія бандуриста Василя Ємця, демонстрація фільму “Хоробра сімнадцятка”.

Документальна стрічка «Хоробра сімнадцятка» («Music Of Survival») режисера Ореста Сушка розповідає історію Української капели бандуристів. «Це трагічна і тріумфальна історія сімнадцяти учасників, які були насильно вивезені до німецьких таборів примусової праці у 1942 році та пройшли через пекло Другої світової війни. У 1949 році перетнули океан назустріч північно-американській свободі», - йдеться у повідомленні.

Демонстрація стрічки відбуватиметься 15-17 березня за адресою: Ukrainian National Museum, 2249 W Superior St, Чикаго 60612.

Також відбудуться ювілейні концерти капели з нагоди 100-річчя. 16 березня виступ пройде у Чикаго за адресою: North Shore Center for the Performing Arts in Skokie, 9501 Skokie Blvd, Скоки (Иллинойс) 60077.

У неділю, 17 березня, концерт капели пройде у Клівленді.

"Приєднуйтеся до нас в неділю 17-го березня о 13:30 за нью-йоркським часом (19:30 за київським часом). В цей час у прямому етері Фейсбук буде транслюватися концерт УКБімТШ з Клівленда «Ювілейний Концерт», - йдеться у повідомленні на сторінці Ukrainian Bandurist Chorus у Facebook.

Українська капела бандуристів була заснована у Києві у 1918 році Василем Ємцем і носила назву Кобзарський хор (Kobzar Choir). На початку Другої світової війни капелу було розформовано радянською владою, і тільки у 1941 році вона частково відновилася у Киеві. У 1949 році ансамбль емігрував до США, де продовжив свою місію – знайомити світ з бандурою.

Українська капела бандуристів дала понад 600 концертів у країнах Північної Америки, Австралії, Європи (у тому числі Україні), виступала на всесвітньо відомих сценах, як-то Карнеґі-Хол, Собор Паризької Богоматері, Національна опера України, Мессі-Хол.

Сьогодні члени капели живуть по всій Північній Америці, зокрема, у Каліфорнії, Неваді, Іллінойсі, Мічигані, Огайо, Пенсильванії, Нью-Йорку, Нью-Джерсі, Коннектикуті, Вірджинії, а понад 40% членів ансамблю мешкають у канадських провінціях Альберта, Манітоба та Онтаріо.

Сучасна бандура має від 20 до 65 струн і звучанням нагадує фортепіано. На ній можна грати складні твори – сонати і концерти, але історично бандура використовувалась як акомпанімент для співу. Українська капела бандуристів продовжує цю традицію, поєднуючи дві великі любові українців: мистецтво гри на бандурі із хоровим співом.

У 1992 році УКБімТШ було присвоєно звання лауреата Національної державної премії України імені Тараса Шевченка за популяризацію української музичної спадщини.

Фото: сторінки Ukrainian National Museum, Ukrainian Bandurist Chorus у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-