148-у річницю від дня народження Лесі Українки відзначили в Єгипті

148-у річницю від дня народження Лесі Українки відзначили в Єгипті

Фото
Укрінформ
Пам’ять і творчість видатної української письменниці Лесі Українки вшанували в Єгипті з нагоди 148-ї річниці від дня її народження.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України в Арабській Республиці Єгипет.

«Традиційно, четвертий рік поспіль близько півсотні представників української громади і членів їхніх сімей, працівники Посольства України в АРЄ 23 лютого, напередодні 148-річниці від Дня народження видатної української письменниці і поетеси Лесі Українки, яка на початку минулого століття тричі відвідувала Єгипет та  творила тут поетичні шедеври, поклали квіти до її бронзового барельєфа, встановленого українцями у всесвітньо відомій Александрійській бібліотеці», - йдеться у повідомленні.

Представники української громади, співробітники Посольства прочитали вірші Лесі Українки та уривки з її листів, сповнені щирого захоплення, тепла і любові до єгипетської землі.

Як відомо, Леся Українка бувала у Єгипті упродовж останніх років життя. Цю країну, серед інших, їй рекомендували лікарі: ще з дитинства у поетеси діагностували туберкульоз кісток, через що вона регулярно виїжджала до місцевостей із сухим і спектоним кліматом. Письменниця  часто бувала в Криму, на Кавказі та в Єгипті.

На арабській землі Леся Українка вивчала місцеву історію, робила переклади, давала приватні уроки дітям і займалася творчістю. Зокрема, тут були створені історична драма «Бояриня» і цикл віршів «Весна в Єгипті».  

В Александрійській бібліотеці у 2002 році відкрито меморіальну дошку з бронзовим барельєфом поетеси скульптора Богдана Коржа.

Фото: прес-служба Посольства України в Арабській Республиці Єгипет

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-