У Києві відбувся історичний концерт до 100-річчя капели бандуристів

У Києві відбувся історичний концерт до 100-річчя капели бандуристів

Укрінформ
Спільний концерт Української капели бандуристів ім. Тараса Шевченка зі США та Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Георгія Майбороди, присвячений 100-річчю Київської капели бандуристів, став грандіозним фінальним акордом Міжнародного форуму бандуристів. 

Виступ відбувся на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка в Києві, повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

"Це історична подія. Думи, повстанські пісні і сакральні твори, які ми сьогодні почули – це та історична правда, яка пробуджувала український народ до дії протягом багатьох століть. Це велика місія, яку взяла на себе українська капела та кобзарське мистецтво. Своєю творчістю кобзарі стверджували дух українського народу, що ніс для тоталітарного режиму велику небезпеку. Саме тому репресивна машина переслідувала та нищила як самих митців, так і їх твори та музичні інструменти кобзарів", - сказав під час заходу міністр культури Євген Нищук.

Також він подякував обом колективам, які своєю творчістю "доносять силу і багатогранність української історії, зберігають ідентичність через пісню, мову та українську культуру".

"Я дуже вдячний легендарним колективам за цю велику подвижницьку роботу. Бережімо цю видатну велику традицію, бо вона є оберегом нашої землі й українського народу", - наголосив Нищук.

За інформацією урядової установи, у програмі концерту прозвучали символічні для історії капели твори, кожен з яких був знаковим у свій час для колективу і символізував певну епоху, подію, втілював прагнення українського народу та відображав його дух. Це авторські довоєнні композиції, обробки народних пісень різних років, духовна і сакральна музика, а також сучасний авторський репертуар.

Крім того, у рамках форуму проходили різноманітні заходи - "круглий стіл" та науково-практична конференція; показ фільму Ореста Сушка "Хоробра сімнадцятка" про історію еміграції капели до США у роки Другої світової війни; музичний марафон “Всі бандури світу”; майстер-класи з виготовлення бандур та гри на харківській бандурі.

Реалізація проекту відбулася за підтримки Українського культурного фонду та Ukrainian Bandurist Chorus.

Як повідомляв Укрінформ, 19-22 жовтня у Києві та Чернігові проходила унікальна акція – культурно-мистецький проект Міжнародний форум бандуристів, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі. 

Проведення цього форуму – це можливість вперше від 1941 року спільно зібрати хранителів українського мистецтва з різних континентів, які майже 80 років в еміграції плекали цілий культурний пласт, на жаль, знищений у радянський період та практично невідомий в Україні. Мова йде про музичні традиції засновників Київської капели бандуристів, знайомство української спільноти з невідомим сьогодні в Україні популярним у першій половині ХХ століття інструментом – бандурою харківського типу, музичним репертуаром, збереженим представниками діаспори в еміграції та творчістю Гната Хоткевича, який вніс надзвичайно великий вклад в розвиток бандурного виконавства першої половини минулого століття.

Як відомо, до 100-річчя першого професійного кобзарського хору Національний банк України випустив срібну монету номіналом 5 гривень.

Фото: mincult.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-