У Чехії відкрили відновлений пам'ятник українським воїнам

У Чехії відкрили відновлений пам'ятник українським воїнам

Фото
Укрінформ
У чеському місті Ліберець урочисто відкрили відновлений Україною пам'ятник воякам Української Галицької Армії (УГА).

Про це поінформувала прес-служба української дипустанови у Чехії.

"У місті Ліберець (Чеська Республіка) на військовому цвинтарі Рупрехтіце відбулося урочисте відкриття відреставрованого пам'ятника воякам Гірської бригади Української Галицької Армії, які з 1920 по 1926 роки перебували в Ліберці в Таборі для інтернованих частин Української Галицької Армії", - йдеться у повідомленні.

У відкритті відреставрованої культурної композиції взяли участь Посол України Євген Перебийніс, гетьман Ліберецького краю Мартін Пута, мер Ліберця Тібор Баттіані, отець Іван Семотюк. Зокрема, хор греко-католицької церкви в Ліберці виконав українську повстанську пісню.

Під час заходу український дипломат наголосив, що відкриття цього пам’ятника – значна подія для всіх закордонних українців, адже Українська держава нарешті на належному рівні починає вшановувати пам'ять своїх героїв, дбати про свої святині за кордоном та поважати свою історію.

Як відомо, пам'ятник воякам Гірської бригади УГА, на якому зображено тіло вбитого стрільця, над яким завмерли у горі дружина та дві доньки, звели на кошти української громади в 1927 році за проектом художника Василя Касіяна. Проте в 1960-х роках після ремонтних робіт на цвинтарі композицію зняли з постаменту. Усі таблички, які ідентифікували скульптуру як пам’ятник українським воїнам, були знищені колишнім комуністичним режимом. Але люди все одно покладали до пам’ятника квіти як до пам’ятника невідомому воїну.    

У вересні 2018 року, за фінансової підтримки Посольства України в Чеській Республіці, силами скульпторки Марії Вамберської за значного сприяння керівниці українського товариства Наталії Доценко та дослідників Ганни Величко та Сергія Перепічки, вдалося відновити оригінальні написи на пам’ятнику та списки похованих бійців.

Фото: czechia.mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-