У столиці Австралії День гармонії відзначили показом українських вишиванок

У столиці Австралії День гармонії відзначили показом українських вишиванок

Фото
Укрінформ
Українська громада Сіднея за підтримки Посольства України в Австралії провела в столиці країни презентацію вишиванок із приватних колекцій українських австралійців.

Захід відбувся у загальнонаціональний День гармонії 21 березня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Українська громада Австралії – одна з найяскравіших та найвпливовіших спільнот мультикультурного австралійського суспільства, яка попри гармонійну інтеграцію зуміла зберегти, примножити і збагатити мультикультурну Австралію українськими традиціями”, - наголосили у посольстві України в Австралії.

Презентація історичних реконструкцій вишиваних строїв з різних регіонів України відбулася в залі Національної галереї Австралії. Основу представленої колекції склали сорочки з приватної колекції голови Української жіночої асоціації Нового Південного Вельсу Христини Бейлі. Саме вона і стала ідейним натхненником організації показу.

“Ми збирали цю колекцію роками, часом експонували її серед громади, однак завжди мріяли представити її на належному рівні серед достойної аудиторії”, – наголосила дочка Бейлі Тетяна Візборн, яка була ведучою заходу.

Реконструкцію автентичних аксесуарів до костюмів — намист, вінків та головних уборів - здійснила художниця та дизайнер Тетяна Колдуненко.

Експертну підтримку експозиції надала відома в Австралії українська мисткиня Надія Пастор.

“Україні пощастило мати потужну, патріотичну і творчу громаду в Австралії. При взаємодії з посольством можна реалізувати чудові проекти, як от сьогоднішній показ,” – прокоментували свої враження від заходу представники інших дипустанов.

Гості презентації відзначали не лише неймовірної краси вишиванки, а й професійну демонстрацію образів та вміло скомпоновану історичну довідку про кожну із вишиванок.

“Ми багато знаємо про сучасну ситуацію в Україні, але такі презентації дають змогу пізнати Україну глибше, зрозуміти її духовну сутність. Це неймовірно, що українці, які стільки років живуть в далекій Австралії, так трепетно ставляться до історичної батьківщини, так бережуть її традиції”, – наголосили гості від Міністрества закордонних справ Австралії.

Українська дипустанова у співпраці із місцевою громадою вже неодноразово презентувала австралійському політикуму та дипломатичному корпусу, акредитованому в Канберрі, українські культурні традиції та елементи національного вбрання, однак фешн-шоу українських вишиванок такого масштабу було проведено вперше. 

Зважаючи на успіх заходу, посольство має намір провести схожі презентації і в інших штатах Австралії. 

Як повідомлялося, День гармонії – одне з найпопулярніших свят мультикультурної Австралії, у ході якого відзначається рівність можливостей і мирне співісуванння різних національних меншин Зеленого континенту. 

Фото прес-служби Посольства України в Австралії у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-