Українці в Чикаго влаштували пікет на підтримку нацгвардійця Марківа

Українці в Чикаго влаштували пікет на підтримку нацгвардійця Марківа

Укрінформ
У Чикаго відбувся мітинг у рамках міжнародної акції #FreeMarkiv на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, заарештованого в Італії за обвинуваченням у справі про загибель журналіста Андреа Роккеллі в зоні АТО.

Про це повідомляє Uapost.us з посиланням на Facebook-сторінку журналістки Наталки Гладиш-Джуран.

"Активісти української спільноти Чикаго (з ініціативи УГО "Помаранчева Хвиля" та Українського Конгресового Комітету) пікетували дипустанову Італії з вимогою звільнити 28-річного нацгвардійця, який вже дев'ятий місяць перебуває під вартою у Мілані", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що учасники акції також передали працівникам італійського диппредставництва лист з вимогою справедливого розгляду справи, аби довести невинуватість українського бійця. 

Нагадаємо, що відповідні пікети почалися на початку березня у Лондоні і поширилися багатьма країнами Європи. Так, посольства Італії вже пікетували у Португалії, Іспанії, Італії, Греції, Угорщині, Франції, а також в Австралії.

Наразі арештований ще у червні минулого року Віталій Марків перебуває в італійському СІЗО. Початок судового процесу має відбутися найближчим часом.

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня 2014 року в районі села Андріївка поблизу окупованого на той час Слов'янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач загинули.

Поліція Італії 30 червня 2017 року заарештувала бійця Нацгвардії Марківа за обвинуваченням в умисному вбивстві Роккеллі.

Водночас за даними українського слідства, загибель журналіста і його перекладача сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Генеральна прокуратура України також повідомила, що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

На адресу компетентних органів Італії було направлено листи Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ України про готовність надати всебічне сприяння у розслідуванні кримінального провадження щодо Марківа та загибелі Роккеллі та виконати спільно з італійськими слідчими органами необхідний огляд місцевості та допитати свідків.

Фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-