Українці Франції просять назвати культурний центр при посольстві на честь Василя Сліпака

Українці Франції просять назвати культурний центр при посольстві на честь Василя Сліпака

Укрінформ
Представники української громади Франції просять надати Культурно-інформаційному центрові при Посольстві України у Франції в Парижі ім’я Героя України, соліста паризької опери Василя Сліпака.

Як зазначається у зверненні до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, "під час гібридної війни, коли Росія відкрила вже другий культурний центр, у самому центрі Парижа, а також поставила до дії франкомовну версію телеканалу RT, значення своєрідного форпосту української комунікації, яким став Культурно‐інформаційний центр, важко переоцінити".

Разом з тим, автори звернення звертають увагу на той факт, що в середовищі українських політиків обговорюється перспектива ліквідації Паризького Культурного центру, замість якого планується відкрити лише філію Інституту.

"Цілком підтримуючи ідею заснування Українського інституту, разом з тим, хотіли б звернути увагу, що припинення діяльності Культурного центру в Парижі було б неймовірно шкідливим і спричинило б вакуум на період становлення нової структури у просуванні української культури за кордоном та відстоюванні українських інтересів в умовах гібридної війни", - наголошують представники діаспори у документі.

У цьому зв’язку, автори звернення просять главу українського МЗС Павла Клімкіна "максимально підтримати цю важливу інституцію та присвоїти їй ім’я Героя України Василя Сліпака.

"Вважаємо, що у той час, коли Росія невпинно збільшує свою присутність у такій впливовій європейській країні, як Франція, раптово зупинити налагоджену систему української комунікації було б неприпустимо", – йдеться у документі.

Крім того, українська громада Франції закликає українські громади та українців світу підтримати цю ініціативу, яка стосується Українського культурно-інформаційного центру в Парижі.

"Лист до міністра можна підписати фізично - у Івана Пастернака (Jean-Pierre Pasternak). Також можна роздрукувати звернення й підписати, надіславши або на електронну адресу uniondesukrainiensdefrance1949@gmail.com, або на поштову адресу: 186 boulevard Saint-Germain, 75006, Paris", - роз'яснюють автори звернення.

Роздрукувати електронну петицію можна тут

Нагадаємо, Василь Сліпак жив у Парижі майже двадцять років, виступав на сценах багатьох славетних театрів світу. З початком війни на Донбасі, він брав активну участь в різноманітних акціях задля збору коштів на підтримку захисників України. У 2016 він долучився до загону добровольців та загинув 29 червня на Світлодарській дузі (Донецька область).

Василь Сліпак став першим в історії України добровольцем, якого посмертно нагороджено Золотою Зіркою Героя. 

Український Культурно‐інформаційний центр у Парижі грає визначну роль в інформуванні французів про події в Україні та в роз’ясненні української позиції стосовно актуальних проблем сучасності. В Центрі відбуваються фотографічні та мистецькі виставки, присвячені, зокрема, й війні на Донбасі, окупації частини українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-