Двом українкам вручать у Римі відзнаки

Двом українкам вручать у Римі відзнаки "за жертовність і гуманізм"

Анонс
Укрінформ
Українська письменниця Оксана Забужко і медик-волонтер Яна Зінкевич стали лауреатами міжнародної відзнаки імені Омеляна Ковча "за внесок у розвиток діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму".

Як повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху, церемонія вручення відзнаки відбудеться 27 січня в Римі.

Крім українок, лауреатами цьогорічної нагороди стали також благодійниця з Німеччини Бриітта Вебер, американський історик Тімоті Девід Снайдер і колишній посол Євросоюзу в Україні, голова Представництва ЄС у Ватикані Ян Томбінський.

Крім цього, буде вручено ікону Блаженного Священномученика Омеляна Його Еміненції Кардиналу П’єтро Пароліну на честь вдячності за вагомі зусилля у справі встановлення миру та відновлення територіальної цілісності України та за сприяння розвиткові Католицької Церкви в Україні в рамках римських урочистостей.

Нагородження відбудеться о 15:30 у соборі Святої Софії в Римі за адресою: Basilica di Santa Sofia, via Boccea 478.

Нагадаємо, починаючи з 2010 року, відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча щорічно вручають за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму.

Омелян Ковч – греко-католицький священик, блаженний католицької церкви. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, не зважаючи на заборону цього владою. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо і ув'язнений у концтаборі Майданек (Польща), де таємно продовжував свою священицьку діяльність. 25 березня 1944 року був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек.

Серед лауреатів відзнаки є Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни та інші. 

Фото: УГКЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-