Українці Естонії провели заходи, присвячені 145-річчю Крушельницької

Українці Естонії провели заходи, присвячені 145-річчю Крушельницької

Фото
Укрінформ
У Таллінні та Тарту на минулих вихідних пройшли організовані Конгресом українців Естонії (КУЕ) вечори "Спогад про Соломію", присвячені 145-річчю славетної української співачки Соломії Крушельницької.

В заходах взяли участь артисти з України, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на голову КУЕ Віру Коник.

"Це був, без перебільшень, просто фантастичний концерт львівських артистів до ювілею Соломії Крушельницької, який традиційно відзначається в нашій країні. Культурна подія не тільки діаспорна, а й загальнодержавного масштабу", - розповіла Коник.

Зали були вщент заповнені шанувальниками музики, які оваціями супроводжували кожен твір у виконанні львівських митців. В програмі концерту - твори українських композиторів та народні пісні, більшість з яких свого часу виконувала Соломія Крушельницька. Також присутнім розказали про шлях до музичного Олімпу "незрівнянної Соломії", як називали нашу видатну землячку.

У вечорах взяли участь заслужена артистка України, солістка Львівської обласної філармонії Лілія Коструба, заслужений діяч мистецтв, професор Львівської консерваторії Ярослава Матюха, науковий співробітник Львівського меморіального музею великої співачки Ірина Криворучка. 

Конгрес українців Естонії організував та провів вечори "Спогад про Соломію" за підтримки Львівської міської ради, львівського меморіального Музею Соломії Крушельницької, Міністерства культури Естонії та за сприяння Львівської обласної філармонії і Львівської консерваторії.

Нагадаємо, перший захід на вшанування Соломії Крушельницької відбувся в Естонії ще у 2002 році, коли відзначалася 130-а річниця співачки. Тоді у ньому взяли участь естонські нащадки оперної примадонни, музиканти Іво та Яніка Сілламаа (це син та онука львів’янки Звенислави Добрянської, яка переїхала до Естонії та в 50-80-их роках ХХ сторіччя стала провідним фахівцем кафедри арфи у Талліннській консерваторії). 

Відтоді Конгрес українців Естонії відзначає всі ювілейні дати видатної співачки. У таких вечорах, зокрема, брали участь артисти Львівської опери Наталія Романюк, Олександра Менцинська, соліст Національної опери "Естонія" Маті Пальм, естонські співачки Людмила Киртс, Тетяна Гудим, Олеся Літневскі та інші.

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-