В Явожно вшанували пам'ять українських жертв польського концтабору

В Явожно вшанували пам'ять українських жертв польського концтабору

Фото
Укрінформ
У місті Явожно на Силезії 16 вересня вшанували жертв Центрального табору праці "Явожно", де у 1947-49 роках комуністична польська влада влаштувала спеціальний підтабір для українців, зокрема лемків, жертв операції "Вісла".

Про це повідомляє мультимедійний портал українців Польщі PROstir.

Урочисті заходи традиційно на початку осені влаштувала українська громада разом із місцевими органами влади і мером Павелом Сільбертом. Вшанувати пам'ять українців прийшли посол України в Польщі Андрій Дещиця, віце-спікер сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Мирон Сич, генеральний консул України в Кракові Олег Мандюк, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима, представники громадських організацій з України і Польщі, делегації всіх польських шкіл з українською мовою навчання.

Зазначається, що біля пам’ятника жертвам табору відбулося покладання квітів та концерт присвячений пам’яті в’язнів.

Нагадаємо, Центральний табір праці в Явожні був створений в лютому 1945 року владою Польської Народної Республіки. В’язнями табору були поляки, німці, українці, австрійці, голландці, чехи, словаки, румуни, латвійці та лемки. Українці і лемки знаходились в таборі з початку його існування. Пізніше влада перевела до табору українців підозрюваних у співпраці з ОУН і УПА.

В явожницькому таборі знаходилось 3873 в’язнів. Останні з них - 112 солдат УПА, які були завезені у 1948. Навесні цього ж року ув’язнених почали відпускати, але затримували священників близько року. Офіційно окремий українсько-лемковський табір був закритий 8 січня 1949 р.

Фото: prostir.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-