Фільм Довженка відкриє Дні українського кіно в Брюсселі

Фільм Довженка відкриє Дні українського кіно в Брюсселі

Укрінформ
20 січня у столиці Бельгії розпочнеться другий щорічний фестиваль Дні українського кіно. Відкриє покази німий фільм Олександра Довженка «Земля» в акомпанементі знаменитого українського етно-хаос гурту «ДахаБраха».

Про це повідомляє Громадське.

«Земля» Олександра Довженка, створена у 1930 році, – найвідоміший український фільм, зразок авангардого кіно. На міжнародному референдумі кінокритиків у Брюсселі 1958 року цю стрічку було названо одним із 12 найвизначніших здобутків світового кінематографа. «Земля» була заборонена через 9 днів після свого виходу і уславлена в Україні лише після смерті Довженка у 1956 році. Картина зафіксувала драматизм цивілізаційного вибору між традиціями та колективістською утопією, що постав перед українцями у 1920-х роках, відтак породила чимало суперечливих інтерпретацій. 2012 року «Земля» була відреставрована і отримала новий музичний супровід від українського етно-хаос гурту «ДахаБраха», за плечима в якого – участь у таких фестивалях, як Glastonbury, Roskilde та Eurockéennes de Belfort.

Щорічні Дні українського кіно у Брюсселі представляють найбільш резонансні сучасні стрічки, а також кінокласику в живому супроводі відомих українських музикантів. У 2017 році кіноогляд пройде вдруге: окрім фільму-відкриття, у Брюсселі буде представлено чотири нових стрічки з України, відзначених міжнародними нагородами.

Покази відбуваються у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії. Організатори події – Міністерство закордонних справ України, Державне агентство України з питань кіно, Центр образотворчих мистецтв BOZAR, кінокомпанія «Артхаус Трафік», за підтримки Національного Центру Олександра Довженка і Товариства українців Бельгії. За авіаперевезення організатори вдячні компанії Міжнародні Авіалінії України, надійному партнеру, який уже багато років підтримує міжнародні кінофоруми та прокат артхаусного кіно в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-