«Київська камерата» представить у філармонії програму із творів винятково українських композиторів

«Київська камерата» представить у філармонії програму із творів винятково українських композиторів

Укрінформ
Національний ансамбль солістів «Київської камерати» під керівництвом відомої канадійської диригентки Кері-Лінн Вілсон зіграє у Національній філармонії України програму із творів винятково українських композиторів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили керівниця Національного ансамблю солістів «Київська камерата» Богдана Півненко та диригентка Кері-Лінн Вілсон.

Концерт у Києві стане другим після того, як «Київська камерата» успішно представила цю програму американській аудиторії у Карнеґі-хол у Нью-Йорку минулого місяця.

Канадійська диригентка Кері-Лінн Вілсон каже, що винятково український репертуар виступу у Нью-Йорку був її умовою.

«Коли мене спитали, який буде репертуар, я сказала — лише український. Це для мене було дуже важливо. Вчора у Львові я диригувала в опері «Украдене щастя». А вже сьогодні зранку ми грали свою першу репетицію з камерним хором Києва. Ваші музиканти є неймовірно талановиті й справжні професіонали. Це просто фантастика. І це неймовірне щастя бути тут», - наголосила канадійська диригентка.

На думку керівниці «Київської камерати» Богдани Півненко, успіх концерту в Нью-Йорку став можливим насамперед завдяки диригентці Кері-Лінн Вілсон та українському репертуару, який став до душі американській публіці.

«Нас весь час намагаються стерти, довести, що ми - частина російської імперії. Але ми доводимо щодня, що ми є, маємо свою культуру, традиції та музику. І якби не Кері-Лінн, то цього успіху не було б. Саме за український репертуар та український успіх на сцені Карнеґі-гол величезна подяка Кері-Лінн», - наголосила Півненко.

За свою понад двадцятирічну кар’єру диригентка Кері-Лінн Вілсон диригувала, зокрема, такими всесвітньо відомими оркестрами, як Лос-Анджелеський філармонічний оркестр, Симфонічний оркестр Баварського радіо, Симфонічний оркестр Сан-Франциско, Віденський камерний оркестр, Брукнер-оркестр Лінца, Празький філармонічний оркестр, Симфонічні оркестри Торонто та Монреаля.

Нещодавно вона створила Ukrainian Freedom Orchestra (Український Оркестр Свободи), що складається з провідних музикантів охопленої війною України, а також біженців та артистів європейських оркестрів українського походження. У липні-серпні 2022 року оркестр на чолі з Кері-Лінн Вілсон здійснив тур Європою та Америкою, виступивши на BBC Proms у Лондоні, Единбурзькому фестивалі, фестивалі «Les Chorégies d’Orange» у Франції, у парку Дамрош у Лінкольн-центрі та Центрі Кеннеді.

Читайте також: Глава МЗС Канади відвідала концерт українського ансамблю

28 квітня у Нью-Йорку колектив представив американській аудиторії програму прем’єр із творів винятково українських композиторів, зокрема, Вікторії Польової, Олександра Щетинського, Валентина Сільверстрова, Мирослава Скорика, Золтана Алмаші, Олександра Козаренка та інших. Тоді ініціатором та організатором туру стала благодійна організація USA for Ukraine.

А вже 30 травня ансамбль повторить свою гастрольну програму в Києві. У ній пролунають експресивний віртуозний скрипковий концерт Зубицького, крихка мелодія Скорика, оригінальний Concerto Rutheno Козаренка, у якому – сплав романтичної виразності, модерного пориву, гуцульських мотивів і постмодернічної маски композитора, а також музика Станковича, Сильвестрова, Полевої й щемкий твір Алмаші, присвячений Маріуполю – «Місто Марії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-