Українська культура має стати ще одним потужним голосом держави у світі - Зеленська

Українська культура має стати ще одним потужним голосом держави у світі - Зеленська

Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська переконана, що українська культура має стати ще одним потужним голосом держави у світі, а також свідченням про події, що відбуваються в ці історичні часи у нашій країні.

Про це вона сказала, виступаючи на форумі «Креативна Україна», повідомляє Укрінформ.

«Ми не хочемо, щоб від нашого голосу говорили лише гармати, лише зброя. Україна захищається і буде захищатися. Але в той самий час ми хочемо асоціюватися з цивілізацією і потужною культурою, говорити голосом творчості і творення. І це вкрай важливо саме зараз, щоб світ чув голос країни, яка захищає культуру і цивілізацію, не тільки свою, а й світову», - зазначила Зеленська.

За її словами, усі наші культурні здобутки примножують цей голос, роблять його потужнішим у світі.

Перша леді наголосила, що українська культура вже давно готова давати і віддавати, аби її лише чули і бачили. «Ми частина світової культури і маємо посідати в ній законне і гідне місце», - сказала вона.

Зеленська розповіла, що за час спротиву Український інститут книги підтримав видання понад 130 найменувань українських книжок, які будуть доступні в усьому світі на українських книжкових поличках і разом з 47 тисячами інших книжок теж стануть нашими голосами у світі. Вона нагадала, що на сьогодні українські книжкові полички відкрито у 190 бібліотеках 46 країн світу та в бібліотеці ЮНЕСКО,

Крім цього, підкреслила перша леді, українською мовою заговорили вже 82 світових музеї та історичні пам'ятки у 42 країнах світу. «З одного боку це голос Батьківщини для наших вимушених переселенців і українців у світі, з іншого – це також голос України як країни, яка бореться, в тому числі за те, щоб ці пам'ятки зберігалися, щоб їх не торкнулася нічия агресія», - наголосила вона.

Читайте також: У Києві стартував форум «Креативна Україна»

Зеленська зазначила, що Україна має також офіційне представлення на світових мистецьких майданчиках. Це Венеційський бієнале, Берлінський міжнародний кінофестиваль та Мальтійський бієнале. Крім цього, ми долучилися і до участі в 9 літературних ярмарках світового рівня: у Варшаві, Лондоні, Франкфурті, Латинській Америці.

Перша леді також нагадала, що Україну було обрано членом Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а історичний центр Одеси подано до переліку історичних пам'яток світової спадщини, так як раніше були додані Києво-Печерська лавра, Софія Київська та історичний центр Львова.

Перша леді висловила сподівання, що разом з МКІП її команда працюватиме ще активніше з думкою про те, що кожен культурний проєкт в нинішніх умовах - це захист України, це внесок у її виживання і відновлення.

Вона підкреслила, що культура - це також порозуміння, і чим краще і швидше нас зрозуміють, тим легше буде тим, хто зараз на фронті. За її словами, саме про це, про голос України і його розуміння є цьогорічна премія Оскар та документальний фільм «20 днів у Маріуполі».

«Ми вдячні героїчним людям, які дали голос цій трагедії, які змусили світ її побачити, бо культура це також свідчення, свідчення, від яких не можна відвернутися. Потрібно свідчити про Україну і націю, звучати, не боятися свого голосу, робити його чутним», - наголосила Зеленська.

Читайте також: Перший «Оскар» для України: і вітання, і співчуття водночас

Як повідомляв Укрінформ, 19 березня у Києві проходить VII Міжнародний форум «Креативна Україна». Захід зібрав урядовців, народних депутатів, українських та закордонних експертів й експерток, креативних підприємців і підприємиць, митців і мисткинь, журналістів і журналісток, аби продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура та креативні індустрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-