Херсонському краєзнавчому музею передали ікону на рибі авторства Оксани Оснач

Херсонському краєзнавчому музею передали ікону на рибі авторства Оксани Оснач

Фото
Укрінформ
Художниця Оксана Оснач, яка відродила традиції писання ікон на рибі, подарувала свою роботу – Семистрільну ікону Божої Матері – Херсонському обласному краєзнавчому музею.

Як передає Укрінформ, про це музей повідомив у Фейсбуці.

«Колекція Херсонського обласного краєзнавчого музею поповнилася незвичайним експонатом. Чумацька ікона – витвір традиційного українського мистецтва – стане чудовим доповненням до виставки «Незламна Херсонщина». Стародавні традиції писання ікон на рибі у сьогоднішній час відродила талановита херсонська мисткиня Оксана Оснач», - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, за давніми переказами і легендами чумаки, вирушаючи у далеку і небезпечну подорож до Криму, брали з собою ікони, написані на сушеній рибі. Їх вважали надійними оберегами від усілякого лиха. Ікона на рибі була символічно пов’язана з промислами чумаків, адже саме риба була другим товаром за значимістю після солі. На знак подяки за вдалу поїздку після повернення додому ікони на рибі дарували церквам.

Херсонський обласний краєзнавчий музей
Херсонський обласний краєзнавчий музей

На прохання директорки музею Ольги Гончарової авторка незвичайного рибного іконопису Оксана Оснач подарувала Семистрільну ікону Божої Матері Херсонському обласному краєзнавчому музею.

Читайте також: У Чехії відкрилась виставка «кам'яних вишиванок» з Нової Каховки

Подія відбулася у Києві за участі краєзнавця Андрія Лопушинського та за сприяння благодійного фонду громади Херсона «Захист».

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні згадали про традиції чумаків і намалювали ікони на сушеній камбалі.

Музей історії міста Києва презентував у квітні 2023 року виставковий проєкт, присвячений чумацькій іконі на рибі, тут представили роботи авторства херсонської художниці Оксани Оснач.

Херсонський обласний краєзнавчий музей, який зазнав мародерств від російських окупантів, створив виставку «Незламна Херсонщина».

Перше фото: ілюстративне, Ірина Староселець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-