У Відні відкрилася наймасштабніша виставка робіт Марчука

У Відні відкрилася наймасштабніша виставка робіт Марчука

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Австрії у п’ятницю ввечері відбулося відкриття виставки видатного українського художника Івана Марчука «Голос моєї душі».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, експозиція включає майже 300 робіт.

«Минулого року ми вже зустрічалися тут, але то була така собі «пробна» зустріч. Сьогодні ж це, так би мовити, вершина моєї творчої діяльності. Це виставка, якої ще не було у моїй творчості. Дуже дякую, що у мене є такі друзі, які влаштували таку неперевершену акцію. У мене було понад 120 виставок у всьому світі, але ця для мене просто «номер один», - зазначив під час відкриття наймасштабнішої виставки своїх робіт Марчук.

За його словами, розглядаючи картини перед вернісажем, він сам «побачив себе такого, якого ніколи раніше не бачив». «Я сам дивуюся. Коли я дивився на усі ці роботи, то подумав, що якби хтось інший це зробив, то мені б стало дуже сумно, я б, напевно, і пензлі викинув. А так я можу просто втішатися. І вас втішати у першу чергу», - сказав він.

Марчук додав, що під час перегляду своїх картин перед початком виставки відчув, що вони його «знову кличуть до мольберта». «Я довго думав, хто кого вибирає – доля тебе чи ти долю. І я думаю, що мене все ж вибрала доля… Ці картини можуть розказати більше, ніж я можу сказати. Вони знають більше, ніж я знаю», - зауважив митець.

У вернісажі, який пройшов у будівлі Aula der Wissenschaftler, взяли участь численні поціновувачі творчості видатного українця. На захід завітали й дипломати з МЗС Австрії та посли країн ЄС, а з вступним словом виступив посол України в Австрії Василь Химинець.

«Сьогодні ми є свідками вашої найбільшої виставки, яка має дуже промовисту назву – «Голос моєї душі». Тобто, ваші картини – це є ваша душа, але це також душа нашої держави І як ваша душа чиста та багатогранна, так само і душа України є багатогранною, щирою та привітною, але також свободолюбною», - зазначив Химинець.

Він наголосив, що питання свободи та волі, які так цінить митець, надзвичайно важливі для усіх українців. «І зараз це все захищають наші Збройні сили, українці у боротьбі з агресором. Тому ваша виставка сьогодні також має додаткове символічне значення. Вона нас згуртовує та ще раз нагадує: свобода і воля – це речі, за які кожен з нас мусить боротися», - сказав український посол.

З вітальним словом на вернісажі також виступив керівник управління з культурних питань МЗС Австрії Крістоф Тун-Гогенштайн, який висловив своє захоплення представленими на виставці роботами.

«Я надзвичайно вражений тими роботами, які тут побачив, тими ландшафтами, що тут зображені. Яка в них глибина, це просто вражаюче! Як один маленький приклад хотів би назвати роботу «Діалог» 1990 року – можна годинами дивитися на цю картину і бачити якісь нові ноти. Це чудесний, глибокий та надзвичайно вражаючий витвір майстра», - сказав він.

Австрійський дипломат зазначив, що хоча роботи Марчука й видаються багатьом сумними, однак «у кожному творі вбачається надія». На цьому тлі він висловив сподівання, що боротьба українського народу за свою свободу проти російського агресора завершиться перемогою. «Ми маємо боротися, боротися за ліберальну демократію. Україна зараз веде важливу боротьбу за усі ліберальні демократії, і ми маємо тут підтримувати Україну, наскільки ми можемо», - наголосив він.

Виставка «Голос моєї душі» включає роботи Івана Марчука різних періодів його творчості, деякі з них виставляються вперше.

У Відні відкрилася виставка робіт Марчука / Фото: Василь Короткий

Виставка працюватиме до 18 лютого, вхід вільний. Заплановані також зустрічі з художником, а 11 лютого відбудеться концерт Національного оркестру "Київська камерата" за участі народної артистки Богдани Півненко та солістки Національної опери України Сусанни Чахоян.

Читайте також: У Києві відкрилась виставка художника Івана Марчука «Свою Україну любіть»

Як повідомляв Укрінформ, у січні у Відні відкрилася виставка видатного українського митця Івана Марчука «Віденські рапсодії».

Народний художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, кавалер ордена Свободи та відзнаки Президента України «Національна легенда України», Іван Марчук є членом «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, за версією британського видання The Telegraph входить до списку 100 живих геніїв сучасності, укладеного рейтинговим опитуванням у Великій Британії (Graators Synectics, 2007).

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько 5 тисяч полотен, провів близько 200 монографічних виставок як в Україні, так і за кордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії - загалом у більш як 20 країнах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-