Італія дає €500 тисяч на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі - угода з ЮНЕСКО

Італія дає €500 тисяч на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі - угода з ЮНЕСКО

Укрінформ
Цього тижня відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО щодо виділення коштів на ремонт Спасо-Преображенського собору в Одесі, який влітку 2023 року постраждав від обстрілів.

Про це повідомила Одеська міськрада, передає Укрінформ.

Зазначається, що в Одесі з офіційним візитом перебуває італійська урядова делегація під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа.

За його словами, з початком головування Італії у G7, з 1 січня 2024 року, питання відбудови України внесено в пріоритети «Великої сімки».

«Вже цього тижня відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тис. євро на проведення першочергових відновлювальних робіт Спасо-Преображенського собору», - йдеться в повідомленні.

Також в мерії повідомили, що у планах - підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія - Україна - ЮНЕСКО), а також окремо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

Координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам'яток, створення майстер-плану управління об'єктами культурної спадщини. А в перспективі - розробка рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

Для цього буде створено Наглядову раду, куди увійдуть всі сторони тристороннього Меморандуму, а також стратегічний, технічний та науковий комітети. Останній, зокрема, включатиме науковців політехнічного інституту Мілана, музею Триєннале Мілана і Національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 23 липня 2023 року російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки були пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Рятувальникам та священнослужителям вдалося врятувати деякі ікони, у тому числі Касперовську ікону Божої матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

Читайте також: Японія підтримає Україну через ЮНЕСКО у відновленні культурних цінностей та освіти

У серпні офіс прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні заявив, що Італія планує зробити внесок у зусилля з відновлення Одеського кафедрального собору, який розбомбила російська армія.

2 жовтня 2023 року Україна та Італія підписали угоду про оновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору. За словами віцепрем'єр-міністра і міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні, над відновленням собору працюватимуть найкращі італійські архітектори.

У листопаді сильні зливи підтопили собор, та нагальні роботи з консервації розпочала Одеська єпархія УПЦ, яка є власником будівлі.

Наразі в Соборі частково відремонтували дах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-