У Китаї суд виніс смертний вирок австралійському письменнику

У Китаї суд виніс смертний вирок австралійському письменнику

Укрінформ
Суд у Пекіні за звинуваченнями у шпигунстві засудив австралійського письменника китайського походження Яна Хенцзюня до смертної кари з відтермінуванням виконання вироку на два роки.

Про це з посиланням на родичів та друзів письменника повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Яна затримали п’ять років тому, в 2019-му, на тлі різкого погіршення у відносинах Китаю і Австралії, коли він прибув до Китаю разом із дружиною. Причина затримання тоді не повідомлялася.

Лише через три роки, в 2021-му, відбулося перше судове засідання в процесі над Яном, яке було таємним, але після нього стало відомо, що чоловіка звинувачують у шпигунстві проти Китаю на користь іноземної держави. Звинувачений заперечував, що шпигував на Австралію чи Сполучені Штати і взагалі відкидав будь-які правопорушення в листах родині з в’язниці.

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь у понеділок на прохання журналістів прокоментувати вирок сказав, що Ян був визнаний винним у шпигунстві та засуджений до смертної кари з відтермінуванням на два роки й конфіскацією всього його особистого майна. Ван додав, що австралійській стороні дозволили взяти участь у судовому засіданні, на якому оголошувався вирок, і що всі процедури були дотримані.

Читайте також: В ООН стурбовані масовими стратами в Ірані: понад десять осіб щотижня

Справа Яна є одним із проблемних питань у відносинах Китаю і Австралії та загрожує нещодавньому відновленню їх двосторонньої взаємодії після кількох років напруженості у відносинах.

Міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг уже заявила, що її країна приголомшена рішенням суду, і викликала посла Китаю в Канберрі, щоб висловити протест.

За словами міністра, австралійський уряд розуміє, що смертний вирок може бути замінено на довічне ув’язнення через два роки, якщо особа не вчинить серйозних злочинів, проте це не здатне пом’якшити нинішнє рішення суду.

«Це жахлива новина для доктора Яна, його родини та всіх, хто його підтримував», - сказала Вонг.

Двоє синів Яна, які живуть в Австралії, зверталися до прем’єр-міністра країни Ентоні Албанезе перед його візитом до Китаю у жовтні з проханням домагатися звільнення батька за станом здоров’я, оскільки минулого року йому діагностували важку хворобу нирки, яка може потребувати операції.

З критикою рішення китайського суду виступили й правозахисники. Очільниця Human Rights Watch в Азії Елейн Пірсон назвала вирок обурливим і закликала австралійський уряд співпрацювати з урядами інших країн, чиї громадяни затримані в Китаї, щоб домогтися їх звільнення.

Ян Хенцзюнь у 1989-1999 роках працював у міністерстві держбезпеки Китаю. В 1999-му емігрував до Австрaлії і через три роки отримав громадянство цієї країни.

В останні роки перед затриманням він проживав у Нью-Йорку, де писав шпигунські романи та працював як продемократичний блогер, критикуючи владу Китаю за порушення прав людини в КНР, наступ на демократичні свободи та відсутність верховенства права в країні.

Як повідомляв Укрінформ, в Індії поліція звільнила голуба після восьми місяців ув’язнення, оскільки з нього нарешті було знято звинувачення у шпигунстві на користь Китаю.

Фото з соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-