Житомирська художниця малює ікони на прострілених пластинах бронежилетів

Житомирська художниця малює ікони на прострілених пластинах бронежилетів

Фото
Укрінформ
Житомирська художниця Олена Буката малює ікони на прострілених пластинах бронежилетів військовослужбовців.

Про це художниця розповіла кореспондентові Укрінформу.

«Перші чотири пластини з прострілених бронежилетів мені з фронту привезла волонтерка Юлія Толмачова і так я почала малювати на них ікони. Я віруюча людина і вважаю, що життя військових рятує не лише бронежилет, а й вища сила. Малюю на тих пластинах переважно Ісуса Христа», - зазначила Буката.

За її словами, з деякими пластинами складно працювати через велику кількість слідів від обстрілів. Ікони художниця малює акриловими фарбами.

Житомирська художниця малює ікони на прострілених пластинах бронежилетів / Фото надала Олена Буката

«Я вирішила, що таким чином буду приносити користь армії. Мої ікони продають на аукціонах, а всі кошти від цього йдуть на потреби ЗСУ», - додала Буката.

Художниця ще розписує гільзи від снарядів, які також продають на аукціонах.

Окрім того, Олена Буката разом із Дмитром Михайловським проводять сеанси арттерапії у Житомирському військовому шпиталі, на яких військовослужбовці малюють картини. Такі заняття започаткувала волонтерка Юлія Толмачова. Картини військових теж продають на аукціонах.

Читайте також: У Нідерландах відкрили благодійну виставку картин українських художників

«Заходжу в палату і кажу військовим, якщо ви будете малювати, ввечері на концерті я продам вашу картину за 5 тис. грн, а чотири картини – це вже дрон. Нам треба захищати небо, тому давайте будемо над цим працювати. І вони встають та йдуть малювати», - каже художниця.

Буката за фахом художник і архітектор. Після тривалої перерви вона почала малювати перед повномасштабною війною. Коли евакуювалася із сім’єю в Червоноград на Львівщину, розписала там школу в українському стилі та малювала із дітьми-переселенцями. Разом із донькою Веронікою художниця також розписала укриття у ліцеї №1 Житомира.

Читайте також: В Австралії відкрили виставку картин українських військових

Серед робіт художниці є портрет головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Його теж продали на аукціоні з автографом генерала.

Як повідомляв Укрінформ, іконописці відтворили ікону Пресвятої Богородиці Звягельської, яка за переказами вціліла під час спалення Звягеля у XIII столітті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-