У Києві презентували документальний фільм про Підгорецький замок

У Києві презентували документальний фільм про Підгорецький замок

Відео
Укрінформ
У столичному кінотеатрі «Жовтень» відбувся показ документального фільму Акіма Галімова про розташовану у Львівській області пам'ятку архітектури – Підгорецький замок.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Як зазначається, фільм про Підгорецький замок є першою серією другого сезону історичного документального циклу команди Галімова «Українські палаци. Золота доба».

Участь у показі стрічки взяв заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

«Безперечно, війна та боротьба за збереження української ідентичності та нашої спадщини є надзвичайно важливою. Це розуміють і представники українських медіа, які роблять багато контенту для популяризації нашого надбання, і наші американські партнери, які всіляко підтримують створення такого продукту. Тож зараз дуже приємна мить – коли робота відзнята, подолано всі труднощі, і ми можемо побачити результат роботи знімальної команди», – зазначив він.

Фото: МКІП

Як зауважили у МКІП, восьмисерійний історичний відеопроєкт «Українські палаци. Золота доба» розповідає про життя та діяльність власників українських палаців – як тих, що вціліли після подій ХХ століття, так і зруйнованих.

Разом із істориками, архітекторами-фахівцями 3D-реконструкцій та спеціалістами VFX автори проєкту відтворюють екстер’єри й інтер’єри втрачених маєтків, розкривають їхню історію, яку намагалася стерти радянська влада.

«Палаци є свідченням епохи. Вони можуть розповісти про історію, про людей і про події», – переконаний Галімов.

За його словами, усі серії документального проєкту розповідають не лише про архітектуру як таку, а й про відповідальність українців перед своєю спадщиною.

Після показу відбулася дискусія, під час якої учасники обговорили важливість повернення архівних історичних джерел до України та роль палаців як туристичних центрів. Зокрема, український історик Олександр Алфьоров підкреслив, що такі об’єкти, як Підгорецький замок, мають туристичний потенціал завдяки загадковому ореолу.

Читайте також: Відбулася премєра другого сезону історичного проєкту «Українські палаци. Золота доба»

Начальниця управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Наталія Лозовська поінформувала, як завдяки технологіям оповненої реальності провалля, де знайшли залишки палацу, було перетворене на сучасну музейну локацію.

Директорка департаменту культурної спадщини МКІП Мар’яна Томин зі свого боку наголосила на розробці більш сприятливого законодавства для залучення приватного капіталу до реставраційних робіт.

Як повідомлялося, проєкт «Українські палаци. Золота доба» стартував за підтримки МКІП у квітні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-