У Києві вручили нагороду Праведників народів світу родині Столярчуків

У Києві вручили нагороду Праведників народів світу родині Столярчуків

Фото
Укрінформ
У Києві в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту родині Столярчуків вручили нагороду Праведників народів світу за допомогу, надану єврейському народу в роки Другої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Почесне звання Володимиру та Павлині Столярчуків посмертно присвоїла Держава Ізраїль на знак глибокої вдячності. Нагороду отримала праонука Праведників Аліна Зінченко.

«Є дати, які ми завжди пам’ятаємо. 27 січня - однозначно одна з них. Цього дня 79 років тому концтабір Аушвіц був звільнений Червоною армією. Та нещодавно до цього списку додалися ще дві дати. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабну агресію проти України, а 7 жовтня минулого року стався безпрецедентний теракт проти Ізраїлю. Понад 1200 ні в чому не винних ізраїльтян були вбиті, сотні були взяті в заручники. Це був найбільш смертоносний напад на євреїв з часів Голокосту», - заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський.

За його словами, «після Голокосту весь світ заприсягся: «Ніколи знову». «Ніколи знову єврейський народ не залишиться незахищеним і беззахисним перед обличчям переслідувань та насильства. Після жахливого нападу 7 жовтня ця фраза знову стала актуальною. Держава Ізраїль була створена для захисту єврейського народу, і ми зробимо все можливе, щоб припинити терор і повернути наших громадян додому», - додав він.

«Кожна трагічна сторінка в житті людства завжди перегортається. Літопис складається з багатьох сторінок. Перегорнувши сторінку Другої світової війни, Голокосту, ми маємо пам’ятати не тільки основний трагічний текст цієї сторінки. На ній є чимало доброго тексту про тих людей, хто боровся з ворогом, зі злом. Завжди є добро, яке перемагає зло», - підкреслив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він наголосив, що наразі в Україні повторюється трагедія, коли російський фашизм демонструє лють та ненависть до українців лише за національною ознакою.

В межах події відбувся показ фільму «Зона інтересу», у якому йдеться про Голокост. Світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі 2023 року, де фільм отримав Гран-прі й низку інших нагород. Незабаром фільм має вийти на екрани українських кінотеатрів.

Як повідомили у МКІП, Володимир і Павлина Столярчуки врятували Марію Мільман та її сина. Марія з чоловіком Іллєю приїхали як молоді спеціалісти до села Комсомольське Вінницької області. Марія була вчителькою, Ілля - техніком у тракторному відділенні. У 1938 році у них народився син Михайло.

У 1941 році Іллю мобілізували, Марія і син опинились в окупації. 9 вересня 1941 року майже всіх євреїв населеного пункту вбили. Коли Марію із сином гнали у колоні до розстрільних ровів, один із охоронців почув, що хлопчик говорить до матері українською. Він вивів їх з колони і відпустив додому. Марія попросила про допомогу свою подругу Павлину Столярчук.

Подружжя Столярчуків переховувало Марію із сином у себе вдома два місяці, поки не зробили їм підроблені документи на прізвище Коваленко. З цим прізвищем Михайло жив надалі.

До кінця війни Марія і Михайло проживали у селі Пирогівка, потім повернулися до Комсомольського, де після війни возз’єдналися з батьком. Весь час після війни вони спілкувалися із Столярчуками.

Як повідомлялося, щорічно 27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті - Аушвіц-Біркенау. Цей день за рішенням Генеральної асамблеї ООН став датою, коли світ згадує про жертв нацистського терору.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-