Епоха Монастирського тільки починається, або Феномен неординарного міністра

Епоха Монастирського тільки починається, або Феномен неординарного міністра

Укрінформ
До роковин трагедії у Броварах 18 січня на платформі YouTube вийшов документальний проєкт «Незавершений політ»

Друзі та однодумці загиблого рік тому глави МВС створили проект, місія якого – стимулювати суспільний запит саме на таких політиків, яким був Денис Монастирський. У межах хронометражу документальної стрічки вони спробували дослідили феномен цієї особистості – його ціннісних орієнтирів, пріоритетів, незвичайного стилю керівництва, реформаторських ідей, які він зумів запустити до повномасштабної війни, а також жорстких, інколи контраверсійних рішень, які він ініціював після 24 лютого 2022 року задля оборони України.

СУСПІЛЬСТВО НЕ ЗНАЄ МОНАСТИРСЬКОГО ЯК ЛЮДИНУ, МИ ХОТІЛИ ПОКАЗАТИ ЙОГО МАСШТАБ

Ростислав Смірнов
Ростислав Смірнов, автор ідеї документального проєкту

Автор ідеї документального проєкту Ростислав Смірнов, співзасновник батальйону «Добробат» і радник міністра Монастирського, впевнений, що основна місія – показати людину і команду, які працювали на благо України.

18 січня 2023 року разом з Денисом Монастирським загинули: його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, заступник керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький, старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ Андрій Маринченко. Також загинули командир повітряного судна – Олександр Василенко, пілот Костянтин Коваленко, бортмеханік Іван Касьянов. Унаслідок катастрофи було пошкоджено будівлю дитячого садку. Всього внаслідок авіакатастрофи загинули 14 осіб, у тому числі одна дитина.

27 листопада 2023 року представники ДБР завершили розслідування щодо авіатрощі. Матеріали буде передано до суду.

За словами Смірнова, у фільм ввійшла лише вижимка з масиву відео і зараз ведуться перемовини про вихід картини у ширшому форматі, бо команда вважає: цей матеріал дає зрозуміти, якими були і що несли в собі ці люди.

«Він був не надто публічною людиною, мало давав інтерв’ю – згадує пан Смірнов про міністра Монастирського. – Після катастрофи стало зрозуміло, що суспільство, за великим рахунком, не знає Дениса Монастирського як людину, тому ми хотіли показати його масштаб. А ще – показати людей, яких він гуртував біля себе. Показати, що ми, українці, маємо пам’ятати людей, які вірили в перемогу до кінця».

У НЬОГО БУЛА НЕ ПРИТАМАННА ДЛЯ ЛІДЕРА В УКРАЇНСЬКОМУ РОЗУМІННІ ОСОБЛИВІСТЬ – ЦЕ КОЛИ ЛІДЕР СЛУХАЄ

Микола Короткий
Микола Короткий, режисер

Режисер Микола Короткий розповів, що не був особисто знайомий з Денисом Монастирським, але ідею зняти про цю людину документальний проект прийняв як виклик:«Мені було дуже цікаво працювати, ми провели понад 40 інтерв’ю, з більш як 60 респондентами мали довгі розмови».

Фільм будується на низці інтерв’ю, серед спікерів: Валерій Залужний, Кирило Буданов, Руслан Стефанчук, Денис Шмигаль, Жанна Монастирська, Олексій Резніков, Михайло Федоров, Ігор Клименко, Антон Геращенко, Віктор Андрусів та інші його колеги і друзі.

Через спогади та власні емоції вони з різних ракурсів відкривають Дениса Монастирського, його життєву філософію, принципи, яким він слідував, його захоплення та переживання.  

Оповідачі у фільмі неодноразово наголошують, що у нього була абсолютно не притаманна особливість для лідера в українському розуміння – це коли лідер слухає. Він запрошував команду на стратегічні наради, на мозкові штурми, він не цурався вислухати і почути. Набирав у команду людей молодих, без бюрократичних стереотипів, тих, хто здатен змінювати правила гри і це була його велика перевага. Денис Монастирський став унікальним явищем в українській системі влади, а його команда, частина якої загинула разом з ним в авіакатастрофі, уособлювала незвичайну для влади ідею етичного лідерства.

«Я вважаю, що українці мають його пам’ятати, бо він дуже і дуже багацько зробив, того що вже зараз ось воно – є, і наслідком цієї роботи, буде наша перемога», – говорить у фільмі головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний про Дениса Монастирського.

Він не боявся приймати рішення і нести за них відповідальність, якщо розуміє, що саме так саме в цей час потрібно зробити – акцентує начальник ГУР Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов.

ТЕПЕР МИ ЧИТАЄМО КНИГИ, ЯКІ ЧИТАВ ВІН, І ВИВЧАЄМО ФІЛОСОФІЮ, ЗА ЯКОЮ ВІН ЖИВ – ПРОДЮСЕРКА

Продюсером фільму виступила Людмила Бно-Айріян. За її словами, актори проєкту намагалися максимально різнобічно показати особистість Дениса Монастирського: «Ми готували цей документальний проект 9 місяців і цей час став неймовірною подорожжю у світ Дениса Монастирського. Тепер ми читаємо книги, які читав він, захоплюємося гуманістичною педагогікою, якою він керувався, вивчаємо філософію, за якою він жив».

Жанна Монастирська
Жанна Монастирська, вдова Дениса Монастирського

Жанна, вдова Дениса Монастирського розповіла, що вагалася, коли почула ідею проекту, але вона поставила собі запитання, навіть, не про що буде цей фільм, а для чого він потрібен?

«У Дениса завжди було правило: перед тим, як щось починати робити треба запитати себе: ти знаєш, куди ти йдеш і для чого ти це робиш? Я теж запитувала себе, для чого цей фільм, і згадувала Денисові слова про те, що для нього було дуже важливо, щоб про всіх героїв, які є в Україні, особливо тих, хто відстоює зараз нашу країну, і тих, які, на жаль, вже не з нами, дізнавалося якомога більше людей. Тому, вважаю, що Денис і його колеги однозначно достойні, щоб люди побачили те, чим вони займалися».

Жанна Монастирська згадала, що у кабінеті її чоловіка завжди були роздруковані близькі йому вислови, один з них – від американського політика і громадського діяча Ральфа Нейдера: «Завдання лідера в тому, щоб було більше лідерів, а не в тому, щоб було більше тих, хто слідує за лідером».

«Я дуже сподіваюся, що ось такі проекти породять ще більше достойних лідерів, якими були Денис та його колеги», – сказала пані Жанна.

«КОЛИ МИ ПЛАЧЕМО ЗА ТАКИМИ СВІТЛИМИ ЛЮДЬМИ, ЦЕ ДАЄ СВІТЛІ СЛЬОЗИ»

Після допрем’єрного показу своїми спогадами про Монастирського емоційно поділився Олексій Резніков (міністр оборони України 2021 – 2023), вони дуже співпрацювали на початку повномасштабного вторгнення: «Коли ми плачемо за такими світлими людьми, це дає нам світлі сльози… тому не треба стримуватися, щоб їх оплакати, бо вони наші янголи».

«Ми дружили з Денисом, нас багато чого об’єднувало, багато чого з того, що ми разом обговорювали, зараз ще не можна розказувати. У фільмі багато хто каже, що Денис був спроможним брати на себе відповідальність – це справді так і є, при цьому, абсолютно не переживаючи, за можливі наслідки, бо знав, що рішення треба приймати сьогодні. Особливо важливо це було на початку повномасштабного вторгнення. Дякую авторам проєкту, це було дуже круто також і з творчої точки зору. Дякую Жанні за те, що вона змогла віддати нам свою емоцію, а їхні сини Павло та Михайло читали вірш Ліни Костенко «Крила», – сказав Резніков.

«Я дуже вдячна Жанні за її мужність, я дуже вдячна команді, яка провела неймовірно кропітку роботу, тому що це – сучасна українська історія, заради майбутнього України, заради майбутнього його синів, які мають пишатися, що в них був такий світлий батько», – поділилася після перегляду стрічки заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

ІМ’Я МОНАСТИРСЬКОГО НАЗАВЖДИ ВПИСАНО В ІСТОРІЮ НОРМОТВОРЕННЯ УКРАЇНИ – ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ 

З 2005 по 2016 рік Денис Монастирський викладав у Хмельницькому університеті управління та права. Революція гідності закликала до зміни виду діяльності з теоретичного на практичний – пов'язаний з реформуванням правоохоронної системи держави. З 2016 року він брав участь у формуванні Державного бюро розслідувань. У березні 2017-го, як експерт «Українського інституту майбутнього», Денис Монастирський представив доповідь «Реформа Нацполіції: план дій на сто днів». У ній йшлося про те, як її керівництво мало б реформувати різні підрозділи.

З 2019 по 2021 рік – Монастирський народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. І саме під його головуванням вдалося прийняти важливий законопроєкт щодо відповідальності для водіїв, які сідають за кермо напідпитку. «Зменшення смертності на дорогах – це заслуга Дениса Монастирського», – переконаний народний депутат В’ячеслав Медяник.

Антон Геращенко і Ростислав Смірнов
Антон Геращенко і Ростислав Смірнов

Те ж саме стосується і викорінення такого явища як «вори в законі», воно довго існувало в реаліях пострадянського простору, створюючи реальну загрозу стабільності цілих держав. Саме Денис Монастирський був локомотивом, який рухав до прийняття законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою». «Прийняття цього закону знизило рівень організованої злочинності, це є факт, це статистика», – підкреслює Антон Геращенко.

«І таких законопроектів було багато. Я чітко знаю, що його ідеї, його бачення назавжди будуть вписані в найважливіший, мабуть, законопроєкт, який прийняла ця Верховна Рада. Це законопроект про правотворчу діяльність. Це нормативна конституція. Її можуть не оцінювати звичайні люди, але те, що в країні було з нормативно-правовими актами, які визначають наше майбутнє – це просто жах. Один мільйон сто тисяч нормативно-правових актів (!) і з цим потрібно щось робити. І от його ідеї Монастирського, його бачення лягли в основу цього фундаментального законодавчого акта. Це те, що назавжди впише його ім’я в історію нормотворення України», – констатує у фільмі голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. 

16 липня 2021 року Верховна Рада України призначила Дениса Монастирського на посаду міністра внутрішніх справ України.

«АРМІЯ ДРОНІВ» – РЕЗУЛЬТАТ УСПІХУ ПІЛОТНОГО ПРЄКТУ ДЕНИСА МОНАСТИРСЬКОГО

Монастирського називали рупором «Азову» в уряді – «це був захисник «Азовсталі» в центрі Києва – він майже кожен день спілкувався з Президентом з приводу цієї ситуації», – зазначає Мері Акопян. У вересні 2022-го Денис Монастирський брав участь в організації наймасштабнішого обміну полоненими між Україною та РФ, коли додому повернулися 215 українських захисників, у тому числі понад 100 бійців і командирів «Азова».

Також, як згадує в документальній стрічці лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, «Армія дронів», якою зараз керує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, з’явилась як результат успіху пілотного проєкту Дениса Монастирського. «Він вірив і заражав усіх цією ідеєю, що ударні дрони – це наша асиметрична перевага в цій війні», – говорить Арахамія і додає, що Монастирський разом з Єніним повірили в інноваційну ідею використання бойових дронів, ще в травні 2022 року побачили те, що відбувається сьогодні, саме вони ініціювали перші дронові підрозділи. Тому стилізовані зображення дронів на їхніх могилах на Байковому кладовищі – це визнання їхнього величезного вкладу в те, щоб у нашої країни був дроновий щит.

ІДЕЙНІ, КОМПЕТЕНТНІ, ЧЕСНІ РОМАНТИКИ МОЖУТЬ ЗАЙТИ У ВЛАДУ

«Як такої, смерті для нас з Денисом не існувало. Це просто як перейти якусь межу, бути в іншому просторі… Для мене він і зараз живий, точно як був живий раніше, просто його немає поряд зі мною фізично. Навіть покласти життя за ідею, в яку він вірив і який він був вірний – це було природньо для нього», – говорить Жанна Монастирська у документальному проекті «Незавершений політ». І додає, що коли 18 січня минулого року сталася ця трагедія, вона переживала і своє особисте горе, і, разом з тим, їй було вкрай важко від усвідомлення того, що в такий надскладний для держави час загинуло скільки відповідальних і професійних людей, які ще могли би дуже багато зробити для країни.

Повна версія документального проєкту відсьогодні доступна на платформі YouTube, там можна якнайширше ознайомитися зі спогадами, хроніками, домашнім архівним відео, цитатами зі щоденника, які різнобічно відкриють особистість Дениса Монастирського, епоха якого не пройшла, а тільки починається, бо він та його команда підняли високу планку і показали, що ідейні, компетентні та чесні романтики можуть працювати у владі на благо України та всіх нас.

Любов Базів. Київ

Фото: Дан Балашов, пресслужба проєкту

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-