Карандєєв - про руйнування культурних об'єктів Росією: МКІП розробляє систему моніторингу і фіксації

Карандєєв - про руйнування культурних об'єктів Росією: МКІП розробляє систему моніторингу і фіксації

Укрінформ
Після завершення війни або в той момент, коли з'явиться така можливість, Україна має пред'явити Росії претензії в міжнародних судах, а для цього треба, щоб всі руйнування культурних об'єктів, були в правильному протоколі, відповідно до європейського судового законодавства, подані й зафіксовані.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

"Питання збереження пам'яток завжди було на порядку денному органів влади до війни. В принципі, це взагалі сфера відповідальності будь-якої сучасної країни, яка прагне зберегти свою спадщину, прагне залишити її для майбутніх поколінь. Ми боролися з природою, боролися зі старінням, боролися іноді з антропогенним фактором, коли невідповідальні особи, наприклад, забудовники, такий термін часто вживається, – заради отримання прибутку нехтували культурою, нехтували необхідністю збереження наших об'єктів і просто їх руйнували. Але, на жаль, з початком воєнних дій ми зіткнулися ще й з цілеспрямованою руйнацією наших об'єктів внаслідок ворожих обстрілів", - сказав Карандєєв.

Він зазначив, що майже 850 пам'ятників культури, а вже, мабуть, і більше, які постраждали внаслідок воєнних дій. Карандєєв нагадав, що МКІП розробляє систему моніторингу і систему фіксації.

"Для чого це важливо? Після завершення війни, або в той момент, коли з'явиться така можливість, ми маємо державі-агресору пред'явити претензії в міжнародних судах. Ми маємо вимагати сатисфакції, вимагати репарації, вимагати відшкодування. Для цього треба, щоб всі руйнування, які сьогодні здійснюються й були здійснені в період воєнних дій, щоб були в правильному протоколі, відповідно до європейського судового законодавства, подані й зафіксовані", - наголосив урядовець.

За його словами, держава стикається з тим, що є об'єкти, які треба негайно консервувати, здійснювати аварійні роботи. Деякі постраждали меншою мірою, наприклад, – вибиті вікна, двері, пошкоджений дах, там можна провести відновлення, але значною мірою це переноситься на післявоєнний період через небезпеки.

"Створено департамент у Міністерстві культури та інформаційної політики з відновлення та реінтеграції деокупованих територій. Ми формуємо зараз і кадровий резерв на майбутнє, який міг би потім підключитися до відновлення, фактично, України на деокупованих територіях, здійснюємо облік, визначаємо можливі напрямки реставрації пошкоджених пам'яток, що дуже важливо. Ми впроваджуємо нову філософію, щоб не просто відновити в об'єктно-просторових характеристиках і в естетиці, яка була до моменту руйнування. А якщо пам'ятка заслуговує того, а більше саме таких, створити на її основі туристичний центр, об'єкт уваги", - сказав т.в.о. міністра.

Читайте також: РФ завжди мала потужні позиції у сфері культури, проте Україна поступово витісняє її - Карандєєв

Він пояснив, що потрібно також створити певну інфраструктуру навколо пам'ятки.

"Ми самі не потягнемо, зрозуміло. Це дуже складно і дуже дорого. Ми шукаємо партнерів і вони є – міжнародні партнери зокрема", - наголосив Карандєєв.

Як повідомлялось, МКІП пропонує організації ALIPH взяти під патронат зруйновані культурні пам'ятки для реставрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-