Найстаріший хор України відзначив 180-річчя

Найстаріший хор України відзначив 180-річчя

Фото
Укрінформ
Найстаріший хор України - народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка у грудні відзначив 180-літній ювілей.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Саме цей студентський хор університету Святого Володимира (перша назва КНУ) відомий тим, що 29 грудня 1916 року під час різдвяного концерту в Києві у залі Купецького зібрання (сучасна Національна філармонія) перший виконав всесвітньо відому різдвяну пісню “Щедрик” Миколи Леонтовича під орудою Олександра Кошиця», - розповіла історикиня та дослідниця Тіна Пересунько.

За її словами, історія одного з найстаріших хорів України міцно пов'язана з корифеями української музики - Миколою Лисенком, Миколою Леонтовичем, Яковом Яциневичем, Яковом Калішевським, Порфирієм Демуцьким та легендарним хоровим диригентом і композитором Олександром Кошицем.

Читайте також: Через 67 років після прем’єри на сцену повернувся балет «Сойчине крило»

«Це була історична місія цього університетського хору. Символічно, що його спадкоємиця - народна хорова капела "Дніпро" у 2021 році стала першим в Україні хором, який виконав першу англомовну версію "Щедрика"», - зауважила Пересунько.

У свою чергу ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров наголосив, що виконана понад 100 років тому студентським хором щедрівка прославила на цілий світ і університет, і Україну.

«Щедрик» - це візитівка України. Невипадково ми подали заявку про внесення цієї пісні до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. «Щедрик» - справжнє представлення нашої незламності, духу, нашої жадоби до свободи і до перемоги», - наголосив Бугров.

За словами художньої керівниці капели Софії Трусенко, завдяки потужним традиціям і наполегливій роботі хористи, які є аматорами, можуть виконати будь-який музичний твір.

Читайте також: Нацопера України показала у Токіо балет «Снігова королева»

«Ми співаємо різноманітну музику - від народної пісні до джазової меси. І хоча до нас приходять люди різних професій, без музичної освіти, все ж старанно працюємо і прагнемо досягти еталонного професійного звучання. Це неоціненно, коли люди з величезним бажанням співати збираються разом, відклавши всі буденні справи. Саме тому наше виконання особливе, у кожній фразі закладена велика робота та душа хористів. Публіка відчуває це», - сказала Трусенко.

До свого ювілею капела підготувала всеукраїнську прем'єру Missa in jazz Петера Шиндлера - унікальний твір, де поєднується багато музичних стилів. Він був написаний 15 років тому і набув великої популярності в Європі.

Фото: Народна хорова капела "Днiпро", Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-