Одеський художній музей поновив роботу після ракетного удару РФ

Одеський художній музей поновив роботу після ракетного удару РФ

Фото
Укрінформ
Одеський національний художній музей відкрив свої двері для відвідувачів вперше з моменту влучання російської ракети у двір закладу 5 листопада.

На відкритті музею сьогодні побував кореспондент Укрінформу.

«Останній місяць був дуже важким, адже в залах музею не було відвідувачів. На сьогодні 3 з 5 виставкових проєктів, які були присутні під час влучання, відновлені. Це виставки Марґіт та Романа Сельських «Сонце Заходу, Володимира Семківа «Радість» та Бориса Айзенберга «Квіти за відвалами». Ці виставки займають перший поверх», - розповіла очільниця музею Катерина Кулай.

Окрім цього, в музеї працюватиме крамничка з сувенірами, де, зокрема, можна придбати мерч. Вже за тиждень в музеї запрацює новий проєкт, він буде представлений на другому поверсі. Водночас у січні музейники запланували ще два відкриття.

Кулай також розказала, що будівля музею зазнала значних пошкоджень. Сума збитків сягає майже 10 млн грн. Наразі в установі провели першочергові роботи з відновлення: закрили вікна сендвіч-панелями, провели певні дії з укріплення стелі та покрівлі.

Читайте також: ЮНЕСКО надало посилений захист ще п’ятьом об'єктам культурної спадщини України

«З адмінкорпусом ситуація складніша. Це найболючіша точка музею. Ми розглядали варіанти від реставрації до тимчасового невтручання, щоб зараз не витрачати на це кошти. Але стало зрозумілим, що якщо не провести стабілізаційні роботи, будівля зруйнується протягом року навіть без російських ракет. Першочергово тут треба перекрити покрівлю», - зазначила Кулай.

Підтримку у відновленні роботи музею надали Міжнародні організації та фонд ЮНЕСКО.

В Одесі відкрився Одеський художній музей, який постраждав після прильоту ракети / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

На відкриття музею завітало подружжя переселенців з Херсона.

Тетяна Семенівна та Володимир Олександрович втратили житло та дачу через російські обстріли та вирішили тимчасово переїхали до Одеси. Як тільки дізнались про відкриття ОХМ, відразу захотіли відвідати та підтримати установу. Подружжя вважає, що життя продовжується попри все та українці роблять все можливе, щоб жити нормально, а відкриття музею цьому підтвердження.

Читайте також: В Одесі внаслідок падіння уламків безпілотників пошкоджений гуртожиток

«Ми так ось живемо одним днем. Ми прийшли до музею, ходимо і у театр. Знаєте це як у паралельному світі побував, коли приходиш до театру. Те, що там, у Херсоні, трошки забуваєш на цей час. Намагаємося дуже не сумувати, радіти одному дню. Ось так у своєму віці за 70 живемо надіями»,- сказала жінка.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеському національному художньому музеї внаслідок російського удару пошкоджень зазнали майже половина залів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-