Гайдамаки створюють альбом пісень на вірші поетів «Розстріляного відродження»

Гайдамаки створюють альбом пісень на вірші поетів «Розстріляного відродження»

Укрінформ
Український рок-гурт «Гайдамаки» здійснює нині запис альбому “Тріумф слова”, створеного на вірші митців “Розстріляного відродження”

Багряний, Хвильовий, Осьмачка, Плужник, Драй-Хмара, Загул, Влизько, Семенко, Філіпович, Сосюра – знову голосно звучатимуть. Тепер – на стрімінгових платформах, в ефірах радіостанцій, зі сцен фестивалів по всьому світу – й будуть почутими новими аудиторіями.

Загальновідомо, “Розстріляне відродження” – страшна сторінка в історії України, її культури і літератури, коли репресивна машина тоталітарного режиму позбавила нас спадщини найталановитіших українців літературно-мистецького покоління 1920-30-х років.

Як зазначають Гайдамаки, цим альбомом вони реалізовують меседж передовсім про відродження  творчої спадщини України у новому форматі. Створюючи ще одну нову можливість українцям дізнаватися про своє і цінувати насамперед своє.

Олександр Ярмола,  Гайдамаки:

“Ідея  попрацювати з величезним доробком  поетів “Розстріляного відродження”  виникла кілька років  тому, коли Соня Сотник запросила нас долучитися до проєкту Радіо Рокс, в якому українські гурти виконували пісні на вірші поетів “Розстріляного відродження”.  

Ми зробили одну пісню – й зупинятися не хотіли.  Ідея створити альбом одразу захопила мене,  музиканти гурту підтримали, і я почав опрацьовувати творчу спадщину розстріляних та репресованих українських поетів покоління “Розстріляного відродження” у пошуках віршів для текстів пісень майбутнього проєкту. Далі  – музика,  репетиціії, студійна робота,  які врешті сформувалися в альбом “Тріумф Слова”.

Реалізувати задум з таким альбомом було складно, бо це не комерційний матеріал, а насамперед мистецький проєкт, важливий для нас особисто й української культури загалом. Ми довго шукали партнерів, зупинялися через пандемію та повномасштабне вторгнення ворога.

Двоє музикантів гурту Гайдамаки – гітарист Андрій Слєпцов та барабанщик Олег Ломаковський були в резерві морпіхів, тож із перших днів пішли воювати.

Цього ж літа ми отримали грантову підтримку Українського культурного фонду і можемо нарешті  реалізувати “Тріумф Слова”.

Над музикою альбому “Тріумф Слова” працюють  музиканти гурту Гайдамаки – вокаліст Олександр Ярмола,  гітарист Андрій Слєпцов та басист Олексій Курбаков. Запис альбому музиканти здійснюють у київській «Пропеллер Студіо», де зазвичай  проходять репетиції  цього гурту.

Роботу ж щодо таких складових процесу, як зведення й майстеринг, проводить Віталій Розинко.

Олександр Ярмола,  Гайдамаки, про  музичну стилістику альбому “Тріумф Слова”:

“Поєднуємо класичне звучання "Гайдамаків" із формами стилю World Music та цифровими підкладками. Як приклад стилю можна навести музичний формат двох спільних із польськими артистами "золотих" альбомів Гайдамаків – "Voo Voo i Haydamaky" та "Mickiewicz-Stasiuk-Haydamaky".

Це окрема сторінка нашої творчості – художні альбоми. Не альбоми як збірка пісень, а концептуальні художні роботи – без огляду на формат та довжину пісень по часу”.

Олексій Курбаков, бас-гітарист гурту Гайдамаки:

Сподіваюся,  ця платівка  стане для слухачів ключем до справжніх скарбів української літератури першої половини 20 сторіччя.

Мета альбому “Тріумф Слова” – провести паралель між історичними подіями в часи тортур, репресій, голодомору, початку другої світової війни і тим, що відбувається зараз на тлі війни з московією.

Хочеться показати, наскільки ми єдині в своїх думках та поглядах, наскільки схожі наші долі. Виклики, які  українці мали сто років тому – ми маємо зараз. Ми єдині в прагненні бути щасливими, незалежними й нескореними. Тож працюємо далі. Слава Україні!”

Реліз першого синглу з альбому “Тріумф Слова” заплановано на вересень нинішнього року, а весь альбом, який складатиметься з 10 пісень, презентують у жовтні 2023 року.

Як уже зазначалося, успішною запорукою реалізації даного проєкту стало рішення Українського культурного фонду про підтримку цієї креативної новації Гайдамаків.

Авторами ж альбому “Тріумф Слова” стали:
● «ЛЕБЕДІ» (М.Драй-Хмара – А.Слєпцов, О.Ярмола);
● «МОЛОДІ СЕРЦЯ» (Д.Загул – О.Ярмола, А.Слєпцов);
● «ВЕСЛЯР» (М.Хвильовий – О.Курбаков, О.Ярмола);
● «ЕЛЬДОРАДО» (О.Влизько – О.Курбаков, О.Ярмола);
● «РІВНОВАГА» (Є.Плужник – О.Ярмола);
● «ТІНІ» (М.Семенко – А.Слєпцов);
● «ДУМА» (Т.Осьмачка – А.Слєпцов, О.Ярмола);
● «МОНОМАХ» (П.Філіпович – О.Ярмола);
● «ГУЛЯЙ-ПОЛЕ» (І.Багряний – А.Слєпцов);
● «ГАЙДАМАКА» (В.Сосюра – О.Курбаков, О.Ярмола).

Ярина Ясиневич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-