Жадан представив у Нью-Йорку джаз-мюзикл про Харків

Жадан представив у Нью-Йорку джаз-мюзикл про Харків

Фото
Укрінформ
У Нью-Йорку відбулася прем’єра авангардного джаз-мюзиклу режисера Леся Курбаса «Радіо 477», вірші до якого написав поет Сергій Жадан.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, вистава, у якій передається атмосфера українського Харкова, пройшла англійською мовою в театрі La MaMa на Мангеттені.

Як розповіла Укрінформу режисерка, керівниця мистецької групи "Яра" Вірляна Ткач, твір був поставлений на сцені харківського театру «Березіль» у 1929 році і вважався втраченим під час сталінських репресій, тексти, які написав до мюзиклу, поета Майк Йогансен, також не збереглися.

Читайте також: Бумбокс та Жадан представили кліп на саундтрек до фільму «Мирний-21»

«Під час поїздки в Україну я знайшла в харківських архівах копію партитури для диригента й попросила американського композитора Ентоні Коулмана розібратися в ній», - каже режисерка.

Він, за словами Ткач, він був неабияк здивований тим, що в Харкові в ті часи звучав джаз.

Як пояснив Укрінформу Коулман, який є також диригентом у мюзиклі, він використав елементи з оригінальної партитури, але написав цілком новий твір.

Після вистави Жадан читав свої вірші, а англійські переклади – американський поет Реджинальд Двейн Беттс.

Жадан представив у Нью-Йорку джаз-мюзикл про Харків // Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Як сказав Жадан Укрінформу, головна мета його двотижневої поїздки до США — зібрати якомога більше коштів для підтримки української армії.

За його словами, він об’їхав уже чимало міст, але найкраще його приймає публіка у Нью-Йорку.

Читайте також: Жадан продав у Нью-Йорку для потреб ЗСУ прапори з фронту та свої книжки з підписом Залужного

Відомий американський історик Тімоті Снайдер, який також побував на прем’єрі, наголосив у спілкуванні з кореспондентом Укрінформу, що американці повинні докладати всіх зусиль для підтримки України.

Показ мюзиклу у Нью-Йорку триває з 10 по 19 березня.

Як повідомляв Укрінформ, Жадан продав у Нью-Йорку на інсценованому аукціоні бойові прапори добровольчого формування «Хартія» з підписами бійців за 2100 доларів за кожен, а також свої книжки з підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного за 1100 і 1150 доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-