Лавреатів Шевченківської премії хочуть оголосити 22 травня до дня перепоховання поета

Лавреатів Шевченківської премії хочуть оголосити 22 травня до дня перепоховання поета

Ексклюзив
Укрінформ
Список переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка не опублікували на сайті Офісу Президента 9 березня у зв’язку із запровадженням додаткових номінацій премії для митців на час воєнного стану «За внесок у перемогу».

Про це голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«9 березня під час зустрічі Президента з представниками культури та креативних індустрій я запропонував, щоб поряд із Національною премією України імені Тараса Шевченка запровадили номінації «За внесок у перемогу». Тоді нагородження мало відбутися до дня перепоховання Шевченка - 22 травня. Однак я не врахував один момент: лавреати премії оголошуються указом, а указ про Шевченківську премію може бути лише один - їх не може бути два. Тому вчора Офіс Президента відтермінував цей указ до результатів оголошення по всіх номінаціях, включно з додатковою», - зазначив Макаров.

Читайте також: Українська організація отримала Премію свободи імені Сахарова

Як зазначив голова комітету, сім номінацій «За внесок у перемогу» мають на меті відзначити людей, які творили під час війни задля підтримки українського духу: і в Україні, і за кордоном. Макаров зауважив, що разом із внеском оцінюватиметься й мистецька якість запропонованих творів.

«Роботи можуть бути будь-якими, але творчі критерії нікуди не подінуться: оцінюватиметься мистецька якість. Але додатковою складовою стане щось, що віднесе нас, наприклад, до прифронтових територій - коли приїздять артисти чи письменники з перформансами мало не на опорний пункт. Або творчі десанти на прифронтових територіях приїздять з акціями для місцевих мешканців, для публіки із щойно звільнених територій, для людей, які побували під окупацією. Також можуть висуватися й театральні вистави - під час війни в Україні відбулося понад 80 прем’єр», - пояснив він.

Читайте також: Шевченківська премія-2023: оголосили твори-претенденти

За словами Макарова, на нові номінації пропонувати кандидатів можуть всі культурні установи, а також члени й експерти комітету – як на Шевченківську премію. Заразом він наголосив, що через стислі часові межі лавреатів номінацій «За внесок у перемогу» обиратимуть за скороченою процедурою, - у два або один тури.

«Враховуючи стислі терміни ми можемо це провести за скороченою процедурою. Все залежить від юристів. Якщо вони дадуть добро, то ми це зробимо в два тури чи один. Премія, крім всього іншого, - це ретельна процедура, найменше порушення якої викликає суспільне обурення», - зауважив Макаров.

Як повідомляв Укрінформ, президент Володимир Зеленський подякував усім українським митцям, які допомагають дипломатам і журналістам протидіяти російським наративам під час спільної зустрічі до 209-тої річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-