Музей Вінниці поповнився унікальною колекцією документів працівника дипмісії УНР

Музей Вінниці поповнився унікальною колекцією документів працівника дипмісії УНР

Фото
Укрінформ
Завдяки допомозі небайдужих людей музей Вінниці поповнився унікальною колекцією документів працівника дипломатичної місії УНР в Італії.

Про це у Телеграмі повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, передає Укрінформ. 

«Унікальну колекцію - понад 50 позицій - отримав Музей Вінниці. Це документи, візитівки, марки, фотографії, які належали співробітнику дипломатичної місії УНР в Італії Сергію Пащенку та його дружині Розалії Вассер, яка була медсестрою в армії УНР, а згодом представляла Український Червоний Хрест за кордоном», - написав Моргунов.

За його словами, поповнити фонди музею вдалося завдяки допомозі небайдужих людей.

Читайте також: З України намагалися незаконно вивезти артефакти давньоруських часів

Як розповіли у Музеї Вінниці, Сергій Пащенко народився 26 вересня 1894 року в місті Лохвиця (нині Полтавська область). Розалія Вассер з’явилася на світ 27 грудня 1900 року у Коломиї. Народжені у різних імперіях на території роз’єднаної України, під час Перших Визвольних змагань вони боролись за українську державність. Зокрема, з документів дізнаємося, що Сергій Пащенко був військовим аташе дипломатичної місії УНР в Римі. Надзвичайна дипломатична місія УНР розпочала свою діяльність у вересні 1919 року. Італійський уряд встановив лише фактичні контакти з місією без юридичного визнання. 

Серед комплексу документів, якими поповнилася колекція музею, є й візитівка Дмитра Антоновича – голови цієї місії, співорганізатора Центральної Ради, сина видатного історика Володимира Антоновича.

Розалія Вассер до 1920 року була медсестрою в Армії УНР, а пізніше постійною членкинею Українського Червоного Хреста за кордоном. 

Читайте також: Уламки збитої ракети впали на територію музею у Пирогові

Після поразки Української революції 1917-1921 років Пащенко і Вассер опинилися в еміграції. В різні роки жили в Австрії, Швейцарії, Бельгії та Франції. Коли саме Сергій та Розалія побралися – невідомо.

Наразі команда музею опрацьовує кожен документ, щоб у майбутньому презентувати їх на одній з виставок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-