Сковорода на межі світів: коучинг з відомим філософом

Сковорода на межі світів: коучинг з відомим філософом

Укрінформ
У Києві відкрився виставково-експериментальний проєкт, присвячений 300-річчю від народження Григорія Сковороди

Усі знають вислів, написаний на могилі Сковороди: «Світ ловив мене та не спіймав». Але не всі розуміють його. Насправді він означає те, що філософ за життя залишився вірним своїй основній цінності – свободі. Тому він і не одружився, хоча сильно кохав. Тому він довго не затримувався в університеті, в якому викладав. Йому хотілося пізнавати світ і себе у світі. За його життя кожна людина мріяла з ним познайомитися і поговорити. Чому? Бо він мав секрет щастя. Його й допоможе знайти виставковий проєкт «Сковорода. На межі світів» у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.

Формат проєкту – коучинг з відомим філософом. Виставка побудована як ваша особиста бесіда із Сковородою, де ви відкриваєте свої секрети, знаходите свої таємниці і шляхи. Експозиція складається з трьох різних кімнат. 

Перша - це уособлення головної ідеології мудреця – ідеології серця. Він вважав, що в серці кожної людини є найцінніші підказки. Ця кімната прикрашена червоними альбомами з великими золотими написами - «Серце», «Розум», «Воля», «Любов», «Життєве призначення». Шрифти для плакатів розробив відомий український каліграф і дизайнер Олексій Чекаль, який є автором графічного дизайну Православної церкви України. «Людина, дивлячись на надписи, ставить собі питання: «Як стати щасливою?», «Чим зараз зайнятий мій розум?», «Наскільки я координую свою волю, щоб досягти того, чого хоче мій розум?», «Чи займаюсь я справою свого життя?». Після цього відкриває будь-яку сторінку і читає своє послання від філософа», - пояснює організаторка проєкту Наталія Федорчук. 
Наталія Федорчук
Наталія Федорчук

У другій кімнаті ключову роль відіграє світло. До стелі прикріплений великий куб з написами, який підсвічується зсередини. Ви дивитесь на світло, світло падає на стіни і вихоплюєте фразу. Це і є ще одна підказка від Сковороди. Коли ви вже розумієте, що вам необхідно для щастя, то можете підійти до плаката у формі сонця і зафіксувати свій надпис. Хтось із відвідувачів залишив - "сім’я", "діти", "мир", "ЗСУ" тощо. 

Далі проходите у третю залу. У ній розміщено сім картин українського художника Олександра Ройтбурда. Обираєте картину, яка вам припала до душі - за фарбами, світлом, ідеєю, образами, - підходите і читаєте останню підказку. «Це місце для рефлексії. Ми не намагалися нав’язувати відвідувачам якесь своє бачення. Так, ми підібрали окремі цитати до картин, але насправді у підборі цих цитат у нас були різні версії. Усі вони з філософських діалогів Сковороди», - підкреслила співкураторка проєкту Інна Мочарник.  

Інна Мочарник
Інна Мочарник

Вона розповідає, що світ картин художника дуже схожий з філософськими ідеями Сковороди. Бо він щедро послуговувався образами та персонажами з Біблії, Євангелія, міфології, - те саме робив і Сковорода свого часу. Біблію він визначав як окремий символічний світ. «Ройтбурд вперше звернувся до образу Сковороди ще у 80-х роках ХХ сторіччя. Але ми обрали не ті твори для виставки – ми обрали те, що може бути полем для рефлексії. Наприклад, у картині «Птахи» можна розгледіти аналогію з образом птаха істини – істини, яку ти постійно шукаєш і не можеш осягнути, але у цьому пошуку - щастя», - розповідає Мочарник. 

Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус зазначає, що мудрець по-своєму вчив людину любити себе, але любити так, щоб не заважати іншим, і проживати своє життя, а не дивитись, як проживають його інші. «Ми всі маємо вчитися жити в сьогоднішньому світі. Не скаржитися на обставини, не казати, що тут і те не так, і війна, і ковід. Бо коли Бог нас сюди закидає, він нікому не обіцяє, що буде легко. Сковорода себе реалізував. І щоб навчитися себе реалізувати, треба бачити позитивні приклади. Приклад Сковороди, як на мене, фантастичний», - каже Стус.

Дмитро Стус
Дмитро Стус

Він зазначає, що виставку планували ще торік, організатори хотіли зробити її позитивною, життєствердною і підкреслити, що ми зобов’язані проживати кожен день повноцінно і бути щасливими. 

«Я радію, що сьогодні нас відвідує багато діток з Бучі, Ірпеня. Також до нас приходять люди, яких евакуювали. Цих людей ми намагаємось приймати безкоштовно. Я сподіваюсь, що наш проєкт допоможе комусь знайти себе у цьому світі», - розповідає Стус. 

За перший тиждень експозицію уже відвідало 300-400 людей. Виставка триватиме щонайменше до початку березня. 

Анастасія Ракута 

Фото Геннадія Мінченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-