Фільм «Маріуполіс 2» здобув нагороду Європейської кіноакадемії

Фільм «Маріуполіс 2» здобув нагороду Європейської кіноакадемії

Укрінформ
Фільм «Маріуполіс 2» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса про життя маріупольців під російськими бомбардуваннями отримала нагороду Європейської кіноакадемії як найкращий документальний фільм 2022 року.

Про це повідомляється у Твіттер-акаунті Європейської кіноакадемії, передає Укрінформ.

«Фільм із величезною силою та чутливістю зображує життя, що триває серед бомбардувань, і розкриває образи, в яких поєднані трагедія й надія», - зазначали організатори кінопремії на церемонії нагородження лауреатів, що відбулася 10 грудня у Рейк’явіку, Ісландія.

Стрічка «Маріуполіс 2» виробництва Литви, Франції та Німеччини є продовженням фільму «Маріуполіс», знятого у 2015 році, й показує життя в Маріуполі під час боїв за «Азовсталь» і масованих бомбардувань російськими військами житлових кварталів. Цей фільм створений із врятованих фрагментів відео, знятих Мантасом Кведаравічюсом, якого наприкінці березня 2022 року взяли в полон і розстріляли російські військові. Роботу над стрічкою продовжили близькі та колеги режисера.

Світова прем’єра фільму відбулася в позаконкурсній секції «Спеціальний показ» 75-го Каннського кінофестивалю, де стрічка отримала Спеціальний приз журі «Золоте око».

Читайте також: Фільм «Заборонений» про Василя Стуса включать в освітній курс університету Пенсильванії

Як повідомляє DW, на Європейську кінопремію було номіновано й три інші фільми про Україну. На найкращий документальний фільм претендував "Будинок з уламків" данського режисера Сімона Леренга Вільмонта. Ігрові фільми "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука та "Цензорка" Петера Керекеша були висунуті на призи ФІПРЕСІ Європейської кіноакадемії.

У головній номінації - "Найкращий фільм" - перемогла картина "Трикутник смутку" шведського режисера Рубена Естлунда, яка отримала "Золоту пальмову гілку" в Каннах. У стрічці розповідається про розкішну подорож на яхті, яка пішла не за планом. Естлунд також став переможцем у номінаціях "Найкращий режисер" та "Найкращий сценарист". Златко Бурич, який зіграв одного з головних героїв, був відзначений як найкращий актор.

Найкращою акторкою стала Вікі Кріпс за роль у драматичному фільмі "Корсаж". Серед комедій перемогу здобула картина "Найкращий бос" іспанського режисера Фернандо Леона де Араноа.

Премію Європейської кіноакадемії, яку часто називають "європейським Оскаром", засновано 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для просування європейського кінематографу у світі. Вона є однією з найпрестижніших нагород у галузі кіно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-